Соціальний попит на здорове харчування учнів в Україні: приклад Харківської області

  • Нікулін В’ячеслав Сергійович Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-0641-2746
  • Кізілов Олександр Іванович Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-8692-8691
  • Яшкіна Дар’я Дмитрівна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4454-4555
Ключові слова: здорове харчування, харчування учнів, соціальний попит, сталий розвиток, соціальна згуртованість, Food2030, живі лабораторії.

Анотація

У статті розглядається питання здорового харчування в Україні, а саме суспільний запит на здорове харчування і, як наслідок, запит на реформування системи харчування. У центрі уваги дослідження – учні, що було зроблено з кількох причин: харчові звички формуються у шкільному віці та стають основою ставлення до харчування у дорослому віці; учні – соціальна група, на яку особливо впливають медіа-маркетингові технології та рекламна індустрія. Маркетинг у ЗМІ переважно пропагує фастфуд та інші види шкідливої їжі, що суперечить формуванню здорового способу життя. Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації спільно з Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна проведено анкетування учнів 8-11 класів закладів загальної середньої освіти Харківської області щодо їх харчування в школі та вдома.

Онлайн-опитування учнів тривало з 10 березня по 12 квітня 2021 року. Опитування батьків та вчителів учнів проводилося з 26 квітня по 1 липня 2021 року. В статті аналізуються результати дослідження харчування в школах Харківської області за кількома напрямами: достатність, доступність шкільного харчування, звички та ставлення. Одним з основних висновків, яких дійшли автори, є висновок про наявність попиту на здорове харчування в школах та покращення шкільного раціону харчування. Такий висновок поставив наступне дослідницьке питання: як можна задовольнити цей попит. Проте це питання є системним, а отже його план його вирішення повинен включати інтереси всіх зацікавлених сторін. Базуючись на спільних напрямках концепції сталого розвитку та теорії соціальної згуртованості, автори пропонують впровадження інноваційних живих лабораторій. Інноваційні лабораторії спрямовані на залучення споживачів до оцінки продуктів та послуг на ряду із іншими стейкхолдерами. Стаття опублікована в рамках проекту «Стимулювання трансформації міської продовольчої системи шляхом впровадження інноваційних живих лабораторій» (FUSILLI) за грантовою угодою № 101000717 (HORIZON2020).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Нікулін В’ячеслав Сергійович, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат соціологічних наук, доцент, доцент закладу вищої освіти кафедри політичної соціології соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, Харків, 61022, Україна.

Кізілов Олександр Іванович, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат соціологічних наук, доцент, доцент закладу вищої освіти кафедри методів соціологічних досліджень соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, Харків, 61022, Україна.

Яшкіна Дар’я Дмитрівна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

старший лаборант кафедри політичної соціології соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, Харків, 61022, Україна.

Посилання

REFERENCES

1. WHO (2020), Healthy diet. Retrieved from https://www.who.int/ru/newsroom/fact-sheets/detail/healthy-diet.
2. Baran, G. & Berkowicz, A. (2020). Sustainability Living Labs as a Methodological Approach to Research on the Cultural Drivers of Sustainable Development. Sustainability, vol. 12 (12). 1-16. http://dx.doi.org/10.3390/su12124835.
Опубліковано
2023-12-25
Як цитувати
Нікулін В’ячеслав Сергійович, Кізілов Олександр Іванович, & Яшкіна Дар’я Дмитрівна. (2023). Соціальний попит на здорове харчування учнів в Україні: приклад Харківської області. «SOCIOПРОСТІР:МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬЗ СОЦІОЛОГІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ», (13), 31-38. https://doi.org/10.26565/2218-2470-2023-13-04
Розділ
РОЗДІЛ 1. СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ