Соціальний попит на здорове харчування учнів в Україні: приклад Харківської області
Анотація
У статті розглядається питання здорового харчування в Україні, а саме суспільний запит на здорове харчування і, як наслідок, запит на реформування системи харчування. У центрі уваги дослідження – учні, що було зроблено з кількох причин: харчові звички формуються у шкільному віці та стають основою ставлення до харчування у дорослому віці; учні – соціальна група, на яку особливо впливають медіа-маркетингові технології та рекламна індустрія. Маркетинг у ЗМІ переважно пропагує фастфуд та інші види шкідливої їжі, що суперечить формуванню здорового способу життя. Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації спільно з Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна проведено анкетування учнів 8-11 класів закладів загальної середньої освіти Харківської області щодо їх харчування в школі та вдома.
Онлайн-опитування учнів тривало з 10 березня по 12 квітня 2021 року. Опитування батьків та вчителів учнів проводилося з 26 квітня по 1 липня 2021 року. В статті аналізуються результати дослідження харчування в школах Харківської області за кількома напрямами: достатність, доступність шкільного харчування, звички та ставлення. Одним з основних висновків, яких дійшли автори, є висновок про наявність попиту на здорове харчування в школах та покращення шкільного раціону харчування. Такий висновок поставив наступне дослідницьке питання: як можна задовольнити цей попит. Проте це питання є системним, а отже його план його вирішення повинен включати інтереси всіх зацікавлених сторін. Базуючись на спільних напрямках концепції сталого розвитку та теорії соціальної згуртованості, автори пропонують впровадження інноваційних живих лабораторій. Інноваційні лабораторії спрямовані на залучення споживачів до оцінки продуктів та послуг на ряду із іншими стейкхолдерами. Стаття опублікована в рамках проекту «Стимулювання трансформації міської продовольчої системи шляхом впровадження інноваційних живих лабораторій» (FUSILLI) за грантовою угодою № 101000717 (HORIZON2020).
Завантаження
Посилання
1. WHO (2020), Healthy diet. Retrieved from https://www.who.int/ru/newsroom/fact-sheets/detail/healthy-diet.
2. Baran, G. & Berkowicz, A. (2020). Sustainability Living Labs as a Methodological Approach to Research on the Cultural Drivers of Sustainable Development. Sustainability, vol. 12 (12). 1-16. http://dx.doi.org/10.3390/su12124835.