Харківська Living Lab: від відкритої інноваційної екосистеми до партисипативної системи продовольчої стійкості під час війни

  • Мурадян Олена Сергіївна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-0990-9635
  • Дейнеко Олександра Олександрівна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-3659-0861
  • Філіппова Ольга Аркадіївна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-8242-551X
Ключові слова: продовольча нерівність, харчова нерівність, продовольча безпека, Харків, ефекти війни, проєкт Fusilli.

Анотація

З моменту започаткування Харківської Living Lab основною її ідеєю було спільне створення та обмін знаннями та інноваційними цінностями щодо дитячого харчування, розвиток продовольчих навичок і компетентностей, популяризація здорового харчування. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Харківську дитячу Living Lab було трансформовано відповідно до умов війни, й головним питання стало забезпечення продовольчої стійкості (food sustainability) під час війни. Харківська Living Lab стала працювати на нових принципах транснаціональності, міждисциплінарності, реактивності та волонтерства. Зокрема, акцент був зроблений на мінімізацію продовольчих ризиків, які з’являються під час війни, а також формування стійких патернів відповідального і безпечного харчування.

Діяльність Харківської Living Lab – це унікальний, чи не перший, досвід впровадження Living Lab під час війни, що продемонстрував, яким чином «локальність» та «глобальність» співпрацюють в контексті задач продовольчої підтримки, та як створюється нова якість соціальних зв’язків між різними місцевими акторами, що посилює соціальну згуртованість у складні часи випробувань. У такому контексті Харківська Living Lab є прикладом побудови маленької інтеграційної системи, в основі якої знаходяться принципи соціальної взаємодії та згуртованості. Адже головним завданням Харківської Living Lab є спільне та взаємне створення, розповсюдження та обмін знаннями, інноваційними цінностями, усталеними соціальними практиками щодо дитячого харчування. Залучення школярів харківських закладів середньої освіти, їхніх батьків, педагогічних працівників і адміністрації дозволили створити інноваційний і постійний майданчик обміну знаннями з їх подальшою інтеграцією да спільного «банку знань», який формується і підтримується консорціумом партнерів міжнародного науково-дослідного проекту FUSILLI, який зосереджений на побудові продовольчої стійкості

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Мурадян Олена Сергіївна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат соціологічних наук, доцент, доцент закладу вищої освіти кафедри політичної соціології, декан соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, Харків, 61022, Україна.

Дейнеко Олександра Олександрівна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат соціологічних наук, доцент, доцент закладу вищої освіти кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, Харків, 61022, Україна.

Філіппова Ольга Аркадіївна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат соціологічних наук, доцент, доцент закладу вищої освіти кафедри соціології соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, Харків, 61022, Україна.

Посилання

REFERENCES

1. Muradyan, O., Filippova, O., Deineko, O. (2021). Living Lab as participatory innovation practices // Program of the 4th Congress of the Sociological Association of Ukraine «Transformation of social institutions in the information society», Kharkiv, October 28-29, 2021. Kharkiv, 2021. Retrieved from https://sau.in.ua/app/uploads/2021/10/programa-iv-kongresu-sau.pdf [in Ukrainian].
Опубліковано
2023-12-25
Як цитувати
Мурадян Олена Сергіївна, Дейнеко Олександра Олександрівна, & Філіппова Ольга Аркадіївна. (2023). Харківська Living Lab: від відкритої інноваційної екосистеми до партисипативної системи продовольчої стійкості під час війни. «SOCIOПРОСТІР:МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬЗ СОЦІОЛОГІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ», (13), 23-30. https://doi.org/10.26565/2218-2470-2023-13-03
Розділ
РОЗДІЛ 1. СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ