Продовольча нерівність у Харкові під час війни: огляд причин, проявів та шляхів подолання
Анотація
Стаття презентує одну зі сторін робочої тематики харківської команди проєкту Fusilli, а саме пропонується загальний огляд поняття та явища продовольчої нерівності (вона ж харчова нерівність, nutrition inequality, food inequality) як однієї з форм прояву загальної соціальної нерівності, як процес, що окреслює нерівний і нерівномірний доступ для різних груп у різні проміжки часу до благ і ресурсів, що необхідні для повноцінного відтворення життєвих сил і забезпечення можливостей для особистісного розвитку. Продовольча нерівність проблематизується як поняття, необхідне для описання і пояснення стану міста Харкова в умовах повномасштабного вторгнення на трьох етапах: (1) наявність продовольчих товарів як таких у Харківському регіоні; (2) доступ до товарів, тобто сама можливість придбання товарів у тій чи іншій кількості та якості; (3) використання товару, що пов'язані з можливістю споживання необхідних товарів. Поняття та явище продовольчої нерівності співвідноситься із іншими формами соціальної нерівності, пропонується інструментальне визначення основних причин та проявів продовольчої нерівності. Дається загальна оцінка стану продовольчої нерівності в Україні та наводяться попередні результати авторського соціологічного дослідження. Також проводиться огляд міжнародних, національних та локальних ініціатив, орієнтованих на вирішення проблеми продовольчої нерівності, зокрема політика центральних та місцевих органів влади, грантові програми від іноземних компаній, діяльність місцевих та міжнародних громадських, волонтерських і благодійних організацій. Автори приходять висновку, що можливості вирішення проблеми продовольчої безпеки виключно економічними засобами та інструментами є обмеженими, оскільки це комплексна проблема, яка потребує системного вирішення із залученням не тільки економічних, а й політичних, екологічних, культурних, інформаційних тощо важелів.
Завантаження
Посилання
1. Food Inequity. Retrieved from: https://food-inequality.weebly.com/definition.html.
2. Global Food Security Index 2022 // The economist. 2022. Retrieved from: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/explore-countries/ukraine.
3. Human Impact Assessment of War (2023): UN website. Retrieved from: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/2023-09/undp-ua-hia-ukr-2.pdf [in Ukrainian].
4. Online forum on food security and development of agricultural production in communities. Retrieved from: https://decentralization.gov.ua/news/17214 [in Ukrainian].
5. Food security and development of agricultural production in communities (2023): SURGe Ukraine. Retrieved from: https://www.youtube.com/watch?v=SPxvD6R3S2A [in Ukrainian].
6. Food security of Ukraine: processing and storage of harvest (2023) // Forum-exposition. Kyiv. Retrieved from: https://greena.com.ua/?sv [in Ukrainian].
7. How communities can develop production on the basis of communal enterprises and social institutions (2023): SURGe Ukraine. Retrieved from: https://decentralization.gov.ua/news/17363 [in Ukrainian].
8. Grant opportunities in the field of food security. Retrieved from: https://decentralization.gov.ua/news/16938 [in Ukrainian].
9. Residents and IDPs in Poltava, Sumy, and Chernihiv regions can receive grants for the development of their farms (2023): website Public space. Retrieved from: https://cutt.ly/1woMV3lI [in Ukrainian].
10. IOM grant program for war-affected micro and small enterprises in Ukraine (2023): IOM website. Retrieved from: https://cutt.ly/JwoMNOrh [in Ukrainian].
11. Grants to support export alliances. Retrieved from: https://cutt.ly/wwoMM0nL [in Ukrainian].
12. PО «DESPRO» (2023). Three water towers have already been installed in Kharkiv region since the beginning of the year with the support of Switzerland. Retrieved from: https://decentralization.gov.ua/news/17376 [in Ukrainian].
13. Corus International (2022). Corus aid reaches Ukrainians. Retrieved from: https://corusinternational.org/blog/2022/corus-aid-reaches-ukrainians.
14. D’Odorico, P. et al. (2019). Food inequality, injustice, and rights. BioScience, 69(3), pp. 180–190. https://doi.org/10.1093/biosci/biz002.