Інтернет-комунікація довкола музейної тематики в контексті туризму (на прикладі Києва, Львова і Харкова)

  • Н. С. Чемеріченко Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-8314-7774
Ключові слова: інтернет-комунікація, музейна тематика, репрезентація туристичних об’єктів, туризм, блог, сайт

Анотація

Репрезентація туристичних об’єктів України в мережі Інтернет популяризує у світі Україну як країну зі сприятливим туристичним кліматом, допомагає швидше інтегруватися країні в міжнародний туристичний простір. У статті досліджуєтся відображення українських спільнотематичних туристичних об’єктів різних регіонів України на прикладі музеїв і виявлення туристичної комунікації відносно до цих об’єктів, що наразі є дуже актуальним, бо комунікація туристів у публікаціях блогерів і на сайтах туристичного та іншого спрямування є вкрай важливою для впливу на обрання вітчизняними та іноземними туристами об’єкту для подорожі й розуміння подібностей і відмінностей між однаковими туристичними об’єктами в різних регіонах нашої країни. Для аналізу було обрано музеї з однаковою тематикою, розташовані на Східній, Західній і Центральній Україні, зокрема музеї-аптеки. Аналіз музеїв відбувався за самостійно розробленими критеріями, що так чи інакше впливають на обрання туристами об’єкту для відвідування, а саме: позиціонування туристичного об’єкту; особливості як об’єкту туристичного маршруту; цікаві факти про туристичний об’єкт; розташування туристичного об’єкту; специфіка того, що знаходиться всередині; фотографії, відео; відгуки і комунікація туристів. Для аналізу музеїв-аптек у Харкові, Києві і Львові було обрано по 6 українських блогів і сайтів туристичної та іншої направленості. У статті проаналізовано спільні й відмінні риси спільнотематичних музеїв, розташованих у різних регіонах України, та комунікацію туристів стосовно них – і виявлено, що для формування повного загального уявлення про музей певного типу, що існує в кількох регіонах країни, достатньо відвідати один в обраному регіоні. На основі аналізу туристичної комунікації виявлено потенційний вплив публікацій про туристичні об’єкти на вибір мандрівниками туристичного напрямку.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Александров О. В. Теоретичні проблеми дослідження сучасного українського тревелогу [Електронний ресурс] / О. В. Александров // Збірник наукових праць “Вісник Львівського університету” / Серія : Журналістика. Вип. 43. – Львів. – 2018. – Режим доступу : http://publications.lnu.edu.ua/bulletins/index.php/journalism/article/view/8326/8281.

Аптека Музей [Електронний ресурс] // Відпочинок у Львові. – Режим доступу : http://v.lviv.ua/catalog/museum/apteka-muzey.html.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // Discover Ukraine. – Режим доступу : https://discover-ukraine.info/ru/places/western-ukraine/lviv/816.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // Doroga.UA. – Режим доступу : http://www.doroga.ua/poi/Kievskaya/Kiev/Apteka-muzej/144.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // KudaGo.com. – Режим доступу : https://kudago.com/kev/place/apteka-muzej/.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // VGORODE.UA. – Режим доступу : https://kh.vgorode.ua/reference/muzey/282933-apteka-muzei.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // В интересах. – Режим доступу : http://vinteresah.com/catalog-ua/harkovskaya-oblast/harkov/muzei/apteka-muzei-1215.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // Первое украинское бюро. – Режим доступу : http://www.primetour.ua/uk/excursions/museum/Apteka-muzey.html.

Аптека-музей [Електронний ресурс] // Топ-20. – Режим доступу : https://20.ua/ru/kyiv/turizm-puteshestvie/muzei-vyistavki/apteka-muzey-1.html.

Аптека-музей «Під чорним орлом» [Електронний ресурс] // Doroga.UA. – Режим доступу : http://www.doroga.ua/poi/Ljvovskaya/Ljvov/Apteka-muzej/342.

Аптека-музей «Під чорним орлом» [Електронний ресурс] // MD-UKRAINE. – Режим доступу : https://md-ukraine.com/ua/object/detail/1392_apteka-muzej-pid-cornim-orlom.html.

Аптека-музей «Під чорним орлом» [Електронний ресурс] // VisitLviv.net. – Режим доступу : http://visitlviv.net/institution/ua/apteka-muzej-pid-chornim-orlom/.

Аптека-музей в Киеве: тайны знахарей и монахов [Електронний ресурс] // bodo.ua. – Режим доступу : https://life.bodo.ua/interesnye-mesta/muzei/226-apteka-muzey-v-kieve.

Аптека-музей в Харькове [Електронний ресурс] // Україна. Збірка мандрівок. – Режим доступу : https://ua-travels.livejournal.com/3059172.html.

Аптека-музей в Харькове: эликсир с ядом змеи и скорпиона, гиря-свинья и инструменты от морщин [Електронний ресурс] // Сегодня юа. – Режим доступу : https://www.segodnya.ua/regions/kharkov/apteka-muzey-v-harkove-eliksir -s-yadom-zmei-i-skorpiona-girya-svinya-i-instrumenty-ot-morshchin-786254.html.

Аптека-музей на Подолі [Електронний ресурс] // Gold Coast. – Режим доступу : http://goldcoast.com.ua/ukra%D1%97na/apteka-muzej-na-podoli/.

Екскурсія до Аптеки-музею [Електронний ресурс] // Екскурсія. – Режим доступу : https://ekskursiya.com.ua/ua/Ekskursiyi-Lvovom/detalno/tour/ekskursija-do-apteki-muzeju.html.

Первый Музей-аптека в Харькове [Електронний ресурс] // KHARKOVGO. – Режим доступу : https://kharkovgo.com/places/muzei-places/pervyj-muzej-apteka-v-harkove/.

Перехейда В. В. Комунікативна місія внутрішнього туризму в Україні як інтегратора суспільства [Електронний ресурс] / В. В. Перехейда // Наукові записки Інституту журналістики. – 2014 (жовтень – грудень). – Т. 57. – С. 83–87. – Режим доступу : file:///C:/Users/User/Downloads/Nzizh_2014_57_18.pdf.

Полєжаєв Ю. Г. Особливості місцевої тревел-журналістики в контексті розвитку внутрішнього туризму / Ю. Г. Полєжаєв // Держава та регіони. Серія : Соціальні комунікації. – 2013. – Вип. 2 (14). – С. 102–105.

Харьковские школьники побывали на экскурсии в аптеке-музее [Електронний ресурс] // Об’єктив. – Режим доступу : http://archive.objectiv.tv/010616/128698.html.

Опубліковано
2019-12-21
Як цитувати
Чемеріченко, Н. С. (2019). Інтернет-комунікація довкола музейної тематики в контексті туризму (на прикладі Києва, Львова і Харкова). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Соціальні комунікації», (13), 87-98. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/sc/article/view/15007
Розділ
ПРИКЛАДНІ СОЦІАЛЬНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ