Трансдисциплінарна модель командного підходу в процесі лікування та медико-соціального супроводу хворих на алопецію

  • Сonstantin Aymedov Одеський національний медичний університет МОЗ України, м. Одеса
  • Vladimir Zhivilko Одеський національний медичний університет МОЗ України, м. Одеса.
  • Khristina Moldavskya Одеський національний медичний університет МОЗ України, м. Одеса.

Анотація

У статті розглянуто мультифакторність такого захворювання, як алопеція. Авторами відзначено, що, не зважаючи на комплексність та етапність заходів допомоги хворим на алопецію, які наведено у стандартному клінічному протоколі, сам протокол потребує доповнення психосоціальними складоввими на всіх етапах: діагностики, лікування, реабілітації та профілактики. Запропоновано впровадження і використання трансдисциплінарної моделі командної роботи, перевагою якої є ефективна взаємодія лікарів (лікар-дерматолог, психолог, терапевт, ендокринолог, онколог, отоларинголог, гінеколог, терапевт та/або інші спеціалісти за необхідністю)та хворого і його найближчого оточення. Усі вони тісно співпрацюють, спрямовуючи дії як на лікування безпосередньо, так і на створення комфортних умов та адаптацію пацієнта з алопецією під час його медико-соціального супроводу. У роботі наведено деякі результати використання трансдисциплінарної моделі командного підходу у лікуванні пацієнтів дерматологічного профілю під час впровадження психопрофілактичних та психокорекційних заходів.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Сonstantin Aymedov, Одеський національний медичний університет МОЗ України, м. Одеса

д.мед.н., професор, завідувач кафедри психіатрії, наркології, психології та соціальної допомоги.

Vladimir Zhivilko, Одеський національний медичний університет МОЗ України, м. Одеса.

Здобувач кафедри психіатрії, наркології, психології та соціальної допомоги; лікар клініки «Центр реконструктивної та відновної медицини» Одеського національного медичного університету.

Khristina Moldavskya, Одеський національний медичний університет МОЗ України, м. Одеса.

Студентка.

Посилання

Опубліковано
2017-09-25
Як цитувати
AymedovС., Zhivilko, V., & Moldavskya, K. (2017). Трансдисциплінарна модель командного підходу в процесі лікування та медико-соціального супроводу хворих на алопецію. Психіатрія, неврологія та медична психологія, 4(1 (7), 66-73. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/pnmp/article/view/9308
Розділ
Медична психологія