Результати вивчення агресивності у жінок з депресивним розладом, втратою плода в анамнезі та парасуїцидом у формі навмисного несуїцидального самоушкодження за допомогою Я-структурного тестa аммона (ISTA)

  • М. Vodka Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Анотація

Наведено результати порівняльного вивчення агресивності 54 жінок з депресивними розладами (F32.0, F32.1, F33.0 за критеріями МКХ-10), втратою плода в анамнезі та реалізованим па расуїцидом у формі навмисного несуїцидального самоушкодження (Х60-Х84 за критеріями МКХ-10) (1-а клінічна група), 30 жінок з депресивними розладами (F32.0, F32.1, F33.0 за критеріями МКХ-10), втратою плода в анамнезі без ознак парасуїцида (2-а клінічна група) та 30 жінок з реалізованою репродуктивною функцією (які мали в анамнезі 1 та більше пологів здоровими дітьми), без перинатальних втрат в анамнезі, ознак психічних розладів та самоушкоджень (контрольна група). Агресивність у групах порівняння вивчалася за допомогою Я-структурного тесту Г. Аммона (Ich-Struktur Testnach Ammon, ISTA). Показано, що знижені значення конструктивної агресії відрізняють пацієнток з депресією та перинатальними втратами від психічно здорових жінок з успішно реалізованою репродуктивною функцією. Встановлено, що пацієнтки 1-ї групи мають більш високий рівень деструктивної та дефіцитарної агресії порівняно з пацієнтками 2-ї клінічної групи та жінками групи контролю. Підвищена деструктивна та дефіцитарна агресія у жінок з депресивним розладом, втратою плода та парасуїцидом в анамнезі розглядається як індивідуальна психотерапевтична мішень.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Опубліковано
2016-08-25
Як цитувати
VodkaМ. (2016). Результати вивчення агресивності у жінок з депресивним розладом, втратою плода в анамнезі та парасуїцидом у формі навмисного несуїцидального самоушкодження за допомогою Я-структурного тестa аммона (ISTA). Психіатрія, неврологія та медична психологія, 2(1 (3), 19-24. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/pnmp/article/view/5582
Розділ
Психіатрія