Нейробіологічні та біохімічні механізми впливу алкоголю на центральну нервову систему та когнітивну діяльність людини

  • Вовк Вікторія Ігорівна Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна http://orcid.org/0000-0002-9547-8968
  • Страшок Олег Олександрович КНП ХОР «Обласна клінічна наркологічна лікарня» (м. Харків) http://orcid.org/0009-0004-4150-232X
Ключові слова: огляд психіатричних даних, алкогольна залежність, нейробіологічні механізми, біохімічні механізми, ЦНС, когнітивні порушення, когнітивно-поведінкова терапія

Анотація

Актуальність. Проблема алкогольної залежності залишається гострою медичною і соціальною проблемою. Інтенсивний стресовий біохімічний фон сьогодення значно обтяжує зловживання алкоголем з усіма витікаючими наслідками. Враховуючи доступність алкоголю в нашій країні, негативний поліорганний вплив, в тому числі на нервову та психічну системи та когнітивні функції, а також привабливість його швидкого анксіолітичного, снодійного та інших ефектів, проблема алкогольної залежності потребує пильної уваги спеціалістів.

Метою даної роботи було визначитися щодо нейробіологічних та біохімічних механізмів формування когнітивних порушень внаслідок вживання алкоголю.

Матеріали та методи: Було проаналізовано сучасні наукові публікації стосовно питань нейробіологічних та біохімічних механізмів впливу етанолу на центральну нервову систему та як наслідок – на когнітивну діяльність людини.

Результати: Аналіз літературних даних показав, що при алкогольній залежності більшою мірою схильні до пошкодження лобні частки мозкових півкуль, що проявляється порушенням виконавчих функцій (здатністю до абстрагування та планування, інгібування персеверативних процесів, перемикання між різними когнітивними процесами, швидкість когнітивних процесів, тощо). Негативного впливу зазнають також нейромедіаторні системи мозку. Захворювання прогресує у міру того, як вичерпуються компенсаторні можливості організму, роль яких виконує посилення синтезу катехоламінів в ЦНС. Розглянуто гіпотези, що пояснюють феноменологію нейропсихологічного дефекту при алкоголізмі.

Висновки: Таким чином, своєчасне виявлення супутніх алкогольній залежності мозкових дисфункцій у хворих має велике значення на всіх етапах роботи – як в діагностичному, так і в терапевтичному процесах. Також тези з наведених аналітичних даних можуть бути використаними при проведенні психоедукації як етапу КПТ-втручання при алкогольній залежності для всіх учасників терапевтичного процесу.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-29
Як цитувати
Вовк Вікторія Ігорівна, & Страшок Олег Олександрович. (2022). Нейробіологічні та біохімічні механізми впливу алкоголю на центральну нервову систему та когнітивну діяльність людини. Психіатрія, неврологія та медична психологія, (20), 6-11. https://doi.org/10.26565/2312-5675-2022-20-01
Номер
Розділ
Психіатрія