Порівняльний аналіз чутливості до дії високих температур штамів сальмонел
Анотація
Вступ. Сьогодні в світі спостерігається тенденція до збільшення захворюваності на сальмонельоз, а також збільшенням частки стійких до антибіотиків та різних температурних режимів штамів збудника. Це обґрунтовує актуальність вивчення цієї проблеми, оскільки бактерії роду Salmonella є збудниками гострого інфекційного захворювання – сальмонельозу.
Мета дослідження. Дати порівняльну характеристику чутливості низки штамів сальмонел до дії високих температур; дослідити ступені терморезистентності штамів сальмонел при різних температурних режимах та періодах експозиції.
Завдання дослідження. Визначити здатність актуальних та архівних сальмонел до дії температурного фактору та порівняти їх спектри термочутливості.
Матеріали й методи. Об’єктом дослідження було 136 штамів сальмонел, отриманих з музею патогенних для людини мікроорганізмів лабораторії медичної мікробіології ДУ «Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України». У роботі використано мікробіологічні методи дослідження, а також статистичний аналіз отриманих результатів.
Результати. Встановлено, що контрольний штам Escherichia coli ATCC 25922 виявився чутливим до усіх температурних режимів. Результати дослідження чутливості штамів S. Тyphіmurium до дії температури в 70ºС показали, що в середньому 75 % архівних штамів виживало при однохвилинній експозиції, 33 % – при 3 хв. експозиції 70ºС, і до 8 % при експозиції в 10 хв. Отримані результати свідчать про збільшення термостійкості серед штамів S. Тyphіmurium, які виділені 2006–2012 рр. у порівнянні із виділеними у 1996–2005 рр. внаслідок підвищення адаптаційного потенціалу мікроорганізмів і зростання шансів на виживання бактерій у несприятливих умовах. Встановлено зміну чутливості до дії високих температур сальмонел через накопичення в популяції значної кількості терморезистентних штамів. Показано зростання відсотку середньочутливих до дії високої температури актуальних штамів S. Тyphіmurium й S. Еnteritidis у порівнянні з архівними штамами. Підвищена адаптаційна здатність до дії високих температур виявлена як у штамів S. Еnteritidis, що виділені від хворих людей, так й у штамів сальмонел рідкісних груп, виділених із зовнішнього середовища. Актуальні штами S. Еnteritidis та штами сальмонел рідкісних груп виявились найбільш терморезистентними. В процесі дослідження автором було показано зростання відсотку середньочутливих до дії високої температури актуальних штамів S. Тyphіmurium й S. Еnteritidis у порівнянні з архівними штамами. Актуальні штами S. Еnteritidis та штами сальмонел рідкісних груп виявились найбільш терморезистентними.
Висновки. Встановлено зміну біологічних властивостей сальмонел через накопичення в циркулюючій популяції значної кількості терморезистентних штамів. Показано зростання частки середньочутливих до дії високої температури актуальних штамів S. Тyphymurium й S. Enteritidis у порівнянні з архівними штамами. Підвищена адаптаційна здатність до дії високих температур виявлена як у штамів S. Еnteritidis, що виділені від хворих людей, так й у штамів сальмонел рідкісних груп, виділених із зовнішнього середовища. Актуальні штами S. Еnteritidis та штами сальмонел рідкісних груп виявились найбільш терморезистентними. Отримані результати досліджень з оцінки чутливості сальмонел до впливу високих температур вказують на зміни генотипу бактерій та є наслідком еволюційних змін які направлені на збереження роду.
Завантаження
Посилання
European Centre for Disease Prevention and Control. Salmonellosis. In: ECDC. Annual epidemiological report for 2016. Stockholm: ECDC; 2019. Available from: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2016-salmonellosis.pdf
Sen' OM. Porwnania feature morphologic oznak fisiologica of wlasciwosci of virobnicho-kontrolnih stamp salmonel. Veterinary biotechnology. 2015; 27 (27): 263–272 [in Russian]. Available from: http://vetbiotech.kiev.ua/volumes/JRN27/36.pdf
Dokinа AS, Dragich OA. Contamination of food with salmonella. Sat. mat. LIV Stud. scientific-practical conf. Topical issues of science and economy: new challenges and solutions; 2020. State. agrarian University. Northern Trans-Urals (Tyumen). рр. 55–62. [in Russian].
Ivanova DA, Salmonella as a cause of food poisoning. Sat. works of scientific and practical. conf. scientific. society of students and graduate students. biol.-tech. fac. Problems of Biology, Animal Science and Biotechnology; 2020, Novosibirsk. state agrarian University: «Golden Ear». рр. 210–213. [in Russian].
Rakov AV, Yakovlev AA, Kuznetsova NA. Interaction of Salmonella enteritidis and Salmonella typhimu-rium in the formed microbial association in an in vitro experiment. Bulletin of Experimental Biology and Medicine. 2019; 168 (7): 80–82. [in Russian]. Available from: http://iramn.ru/journals/bbm/2019/7/680/
Boyko OP, Sen OM, Boyko PK, Kurtyak BM, Pundyak TO, Sobko GV. Characterization of morphological traits and physiological properties of Salmonella strains isolated from birds and calves. Scientific Bulletin of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology Name S.Z. Ґzhitsky. 2017; 78: 129–135. [in Russian]. Available from: https://cyberleninka.ru/article/n/harakteristika-morfologicheskih-priznakov-i-fiziologicheskih-svoystv-shtammov-salmonell-izolirovannyh-ot-ptits-i-telyat
Kogut MH, Lee A, Santin E. Microbiome and pathogen interaction with the immune system. Poult Sci. 2020 Apr;99(4):1906-1913. https://doi.org/10.1016/j.psj.2019.12.011. Epub 2020 Mar 2. PMID: 32241470; PMCID: PMC7587753.
Egorova SA, Kaftyreva LA, Pomazanov VV. Current trends in the development of resistance of bacteria of the genus SALMONELLA to clinically significant antibiotics (literature review). Clinical laboratory diagnostics. 2020; 65 (5): 308–315, [in Russian]. https://doi.org/10.18821/0869-2084-2020-65-5-308-315
EFSA and ECDC EFSA and ECDC (European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control), 2019: The European Union One Health 2018 Zoonoses Report. EFSA; 2019 № 17(12). 276 p.
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, серія Медицина має такі умови авторського права:
1. Автори зберігають авторські права та надають журналу право на першу публікацію разом із роботою, яка одночасно ліцензується згідно з ліцензією Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи та першої публікації в цьому журналі.
2. Автори можуть укладати окремі додаткові договірні угоди щодо неексклюзивного розповсюдження опублікованої журналом версії роботи з підтвердженням її початкової публікації в цьому журналі.
3. Авторам дозволяється та заохочується публікувати свої роботи в Інтернеті до та під час процесу подання, оскільки це може призвести до продуктивного обміну, а також до раннього та більшого цитування опублікованої роботи.