Ризики проблемних інновацій у виробництві продуктів харчування
Анотація
У статті показано, що в сучасних умовах перспективи розвитку сфери виробництва продуктів харчування стають значущими на національному та міжнародному рівні, залучаючи інвестиції і активізуючи інновації. Це вимагає їх наукового осмислення і оцінки з точки зору ризиків, які можуть бути породжені ігноруванням можливих стратегічних і соціальних наслідків.
Проблеми виробництва продуктів харчування на світовому і національному ринках охоплюють кількісні та якісні параметри і характеризуються зростаючою актуальністю. Прогнозоване збільшення населення Землі до 2050 року за оцінками експертів Всесвітнього економічного форуму в Давосі зажадає дворазового нарощування виробництва продуктів харчування. Напрямкам вирішення цього завдання, які узагальнено представлені в статті, була присвячена всесвітня виставка – ЕКСПО−2015. Збільшення виробництва продуктів харчування при зміні його структури вимагає істотних інвестицій і в сільське господарство, і в виробництво продуктів харчування, інноваційних підходів у розвитку цієї сфери. Але оцінка тільки економічної ефективності інвестицій на рівні окремого підприємства може сформувати неправильні орієнтири для розвитку інновацій. Доцільно звернути увагу на те, що інновації можуть призвести як до позитивних, так і до негативних наслідків для індивіда і для всього суспільства. У статті показано зв'язок між зростанням продажів неякісних продуктів харчування і зростанням продажів лікарських препаратів. Автори приходять до висновку, що вивчення ризиків проблемних інновацій у виробництві продуктів харчування, облік їх в бізнес - практиці, таргетування на збільшенні виробництва якісних продуктів харчування і відповідне позиціонування українських товарів може стати конкурентною перевагою виробників України на світовому ринку.
Завантаження
Посилання
EXPOCLUB.ru д – международный выставочный портал / [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.expoclub.ru/db/exhibition/view/8454/
World Economic Forum / [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://www.weforum.org/
Инновационный менеджмент : Учебник для вузов / С.Д. Ильенкова, Л.М. Гохберг, С.Ю. Ягудин и др. / Под ред. С.Д. Ильенковой. – М. : Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. – 327 с.
Гэлбрейт Дж. К. Экономика невинного обмана /Дж.К.Гэлбрейт. – М. : Изд-во Европа, 2009. – 127 с.
Дроздова Т.М. Физиология питания / Т.М. Дроздова, П.Е. Влощинский, В.М. Позняковский. – Новосибирск : Сиб. унив. изд-во, 2007 – 352 с.
Варшавский А.Е. Проблемные инновации: риски и ответственность (на примере продуктов питания и внутреннего потребления)/А.Е.Варшавский. – М. : ЦЭМИ РАН, 2009. – 113 с. Режим доступа: http://www.cemi.rssi.ru/
Государственная служба статистики Украины / [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.ukrstat.gov.ua/
BusinessViews / [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://businessviews.com.ua/ru/economy/
Твисс Б. Управление научно-техническими нововведениями / Б. Твисс. – М. : Экономика, 2008. – 388 с.
Санто Б. Инновация как средство экономического развития /Б. Санто. – М. : Прогресс, 2006. – 528 с.
Никсон Ф. Роль руководства предприятия в обеспечении качества и надежности / Ф. Никсон. — М. : Изд-во стандартов, 1990. – 231 с.
The Global Food Security Index / [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://foodsecurityindex.eiu.com/
Шумпетер Й. Теория экономического развития. Капитализм, социализм, демократия / Й. Шумпетер. – М. : Эксмо, 2007.