Екологізація виробництва як інноваційний напрям розвитку вітчизняних суб’єктів підприємництва

  • Н. В. Бутко Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького https://orcid.org/0000-0002-1267-3750
Ключові слова: екологізація, інноваційний розвиток, органічне виробництво, сертифіковані суб’єкти підприємництва

Анотація

Обґрунтовано необхідність дотримання екологічних норм в процесі виробничої діяльності аграрних суб’єктів підприємництва з метою забезпечення їх успішного функціонування. Досліджено, що підхід до виробництва екологічної продукції, являється інноваційним через застосування заходів, які завдають мінімальної шкоди навколишньому середовищу. Екологізація виробництва агропродукції передбачає відновлення агроресурсного потенціалу земельних угідь, збереження довкілля й вирощування якісних та безпечних продуктів харчування. З’ясовано, що екологізація виробництва в агросекторі оформлена в концепцію органічного виробництва, яке втілює ідею здорового способу життя та харчування. Висвітлено, що органічне виробництво забезпечує виготовлення та реалізацію органічної продукції, яка отримана в результаті сертифікованого виробництва в межах законодавчо встановлених процедур. Обґрунтовано, що екологоорієнтоване господарювання виступає важливим напрямом інноваційного розвитку підприємств аграрного сектору та тісно пов'язане з екологічними аспектами використання їх земель. Дослідження показників розвитку органічного виробництва України показало розподіл операторів сертифікованих суб’єктів органічного ринку країни за їх кількістю та загальною площею сільськогосподарських земель у 2021 р. Розкрито фактори, які стримують розвиток органічного виробництва вітчизняних суб’єктів підприємництва. Зазначено, що виробництво органічної продукції приносить сільськогосподарським товаровиробникам значно більші прибутки порівняно з традиційним та описано причини прибутковості таких екологічних систем. Для забезпечення ефективної екологізації виробництва вітчизняним суб’єктам підприємництва органічної продукції слід здійснити пошук інноваційних форм економічної та організаційної взаємодії між собою. Така взаємодія стане пріоритетним напрямом інноваційного розвитку підприємств аграрного сектору, що дозволить реалізувати екологічну рівновагу в агроекосистемах. Охарактеризовано аспекти стимулювання екологізації виробництва у межах підприємств, які  обрали інноваційний шлях розвитку. Ними є організаційні, управлінські, еколого-географічні та економіко-правові особливості розвитку екологоорієнтованих суб’єктів підприємництва.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Н. В. Бутко, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

кандидат економічних наук, доцент

доцент кафедри економіки підприємства, обліку і аудиту

Посилання

Satyr, L. M., Kepko, V. M. & Stadnik, L. I. (2020). The strategic analysis of the formation of an innovative tools of commodity research and commercial activity for the purpose of implementation of an eco-friendly products. International Scientific Journal “Internauka”. Series: “Economic Sciences”, 12, 77-86. (in Ukrainian)

Sokolyuk, S. Yu. (2019). Institutional aspects of development of organic production in agricultural enterprises. International Humanitarian University Herald. Economics and Management, 36, 36-42. (in Ukrainian)

Omelchenko, A. I. (2016). Eco-innovation as a part of innovation development of industrial enterprises. Actual Problems of Economics and Management, 10. 1-7. (in Ukrainian)

Tsybuliak, A. H. (2016). Ecologization of agriculture in the terms of globalization. Agrosvit, 9, 34–38. (in Ukrainian)

Tsapuk, O. Yu. (2013). A system of criteria and indicators for evaluating the effectiveness of the implementation of innovative developments. Marketing and Management of Innovations, 3, 137-145. (in Ukrainian)

Bahorka, M. O. & Serhiienko, A. A. (2021). Ecologization of agricultural enterprise production as an innovative component of their development. Economics studies, 3(33), 10-16. (in Ukrainian)

Organikinfo (2021). Retrieved from https://organicinfo.ua/news/.

Prokopenko, K. O. & Udova, L. O. (2022). Current state and prospects of organic production development in ukraine: with the thought of the future. Economics and forecasting, 1, 160-176. doi: https://doi.org/10.15407/eip2022.01.160 (in Ukrainian)

Kosovych, B. (2021). Ecologization as a direction of innovative entrepreneurship development. Entrepreneurship and Innovation, 17. 60-65. doi: https://doi.org/10.37320/2415-3583/17.12. (in Ukrainian)

Lobozynska, S. M. & Nazarkevych, O. B. (2017). Stimulation of an ecological approach agricultural production for creating food security of Ukraine. Economics: time realities, 3(31), 53-59. (in Ukrainian)

Опубліковано
2022-12-30
Як цитувати
Бутко, Н. В. (2022). Екологізація виробництва як інноваційний напрям розвитку вітчизняних суб’єктів підприємництва. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Економічна», (103), 77-83. https://doi.org/10.26565/2311-2379-2022-103-09