Аналіз ринку молока та молочної продукції України

  • М. С. Рахман Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-7408-4049
  • Д. А. Гризо Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-7606-5116
Ключові слова: ринок молочної продукції, виробництво, експорт, імпорт, споживання, кооперація

Анотація

Молочна та молокопереробна галузь України сьогодні має цілу низку проблем, які перешкоджають її ефективному розвитку. Виробники молока та продукції з нього намагаються відійти від стандартів радянських часів та засвоїти нові європейські технології. На сьогоднішній день молочна промисловість є однією з провідних галузей народного господарства, яка забезпечує населення продуктами харчування і є складовою продовольчої безпеки держави, що і обумовлює актуальність роботи. У статті проаналізовано стан ринку молочних продуктів в Україні за період з 2016 по 2020 рік. В роботі наведено динаміку та прогноз значень основних економічних показників українського ринку молока та молочних продуктів на наступний рік, сформульовані рекомендації щодо вдосконалення діяльності суб’єктів ринку молока та молочних продуктів України. Результати отримано на підставі структурного, динамічного та матричного аналізу ринку. Розглянуто основні проблеми розвитку молочної галузі серед яких: скорочення кількості молокопереробних підприємств, зменшення кількості поголів’я великої рогатої худоби, низький рівень технологічного оснащення на виробництвах та відсутність сучасного обладнання для зберігання і переробки сировини. Як наслідок, такі тенденції призвели до значного підвищення собівартості виробництва молочної сировини та очікуваного зростання цін на готові продукти, що, в свою чергу, обумовило зменшення попиту на молочну продукцію. За допомогою SWOT- та PEST-аналізу досліджені та наведені у систематизованому вигляді властивості ринку молока та молочних продуктів України в цілому, його суб’єктів та їх взаємодія. Сформульовано пропозиції щодо покращення стану ринку молока та молочної продукції України. Пропозиції згруповані за напрямками: економічна діяльність, технології та ресурси і державна підтримка. Поєднання заходів державної підтримки, зусиль підприємців та опора на міжнародний досвід дасть змогу зберегти продовольчу безпеку України і забезпечити населення високоякісною молочною продукцією в необхідній кількості, знизити імпорт, упровадити передові ресурсозберігаючі технології. Для українських виробників є потенційна можливість охопити нові міжнародні ринки, але за умови дотримання показників якості продукції.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

М. С. Рахман, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва

Д. А. Гризо, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

студентка кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва

Посилання

IFCN Dairy. (2021). Retrieved from https://ifcndairy.org/.

Official site of the State Statistics Service of Ukraine. (2021). Retrieved from http://ukrstat.gov.ua.

Agronews. (2021). Rising dairy prices in Ukraine. Retrieved from https://agronews.ua/news/. (in Ukrainian)

Borawski, P., Dunn, J., Harper, J., & Pawlewicz, A. (2019). The intra-european union trade of milk and dairy products. Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 18(2), 13-23. doi: https://doi.org/10.22630/ASPE.2019.18.2.15.

Borawski, P.; Pawlewicz, A.; Parzonko, A.; Harper, J.K.; Holden, L. (2020). Factors Shaping Cow’s Milk Production in the EU. Sustainability, 12, 420. doi: https://doi.org/10.3390/su12010420.

Pouch, T., Trouve, A. (2018). Deregulation and the crisis of dairy markets in Europe: facts for economic interpretation. Studies in Political Economy, 99(2), 194-212. doi: https://doi.org/10.1080/07078552.2018.1492216.

Kozak, O. A. (2020). Development of world production and trade in dairy products. Economy APK, 2, 84-92. doi: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202002084. (in Ukrainian)

Missyuk N. V. & Zakhodym M. V (2021). Development of the Milk Market in the Context of Providing Food Security of the country. Economy APK, 1, 34-43. doi: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202101034. (in Ukrainian)

Mysyuk, M., Zakhodym, M., Ievstafieva, Y., Susharnyk, Y., Misko, A. & Reznik, N. (2020). Problems of Food Security in Modern Conditions of Ukraine. International Journal of Advanced Science and Technology, 29(9s), 4606-4613. Retrieved from http://sersc.org/journals/index.php/IJAST/article/view/17171.

International dairy federation (IDF). (2021). Retrieved from https://fil-idf.org/.

Global dairy platform (GDP). (2021). Retrieved from https://www.globaldairyplatform.com/.

European Dairy Association (EDA).(2021). Retrieved from https://eda.euromilk.org/about-eda.

Infagro. (2021). Retrieved from https://infagro.com.ua/ua/.

Association of milk producers. (2021). Retrieved from http://avm-ua.org/uk.

Union of dairy enterprises of Ukraine. (2021). Retrieved from http://www.molsouz.org.ua/.

Chagarovsky V. P. (2020). Dairy industry of Ukraine and its future in 10 years: problems, national development program and state support. Retrieved from https://agropolit.com/blog/412-molochna-galuz-ukrayini-ta-yiyi-maybutnye-cherez-10-rokiv-problemi-natsionalna-programa-rozvitku-ta-derjavna-pidtrimka

Опубліковано
2021-12-30
Як цитувати
Рахман, М. С., & Гризо, Д. А. (2021). Аналіз ринку молока та молочної продукції України. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Економічна», (101), 59-67. https://doi.org/10.26565/2311-2379-2021-101-06