Когнітивна модель оптимізації продовольчої політики держави у контексті боротьби з цукровим діабетом
Анотація
У статті проаналізовано публічну політику в сфері продовольчої безпеки як забезпечення для громадян не лише фізичної та економічної, але й когнітивної доступності до необхідних для здоров’я продуктів харчування та оптимізації харових стереотипів населення. Розглянуто продовольчу політику як двосторонній процес формування, з одного боку, оптимального асортименту харчових ресурсів на теренах країни та конструктивних харчових уявлень та настанов громадян щодо їх використання. Концептуалізовано поняття когнітивної доступності продовольства та виокремлено когнітивні викривлення і бар’єри, які деформуючи харчову поведінку населення, істотною мірою спряють поширенню цукрового діабету. Обґрунтовано, що зростання захворюваності на цукровий діабет є одним із найважливіших індикаторів, який вказує на прорахунки в сфері політики продовольчої безпеки. Запропоновано політичні стратегії корекції та розвитку харчової ментальності громадян у контексті реалізації державної програми боротьби з діабетом.
Завантаження
Посилання
Dashchenko, A.V., Zhuravlov, V.V., Dunich, А.А., Mishchenko, L.T. (2014). Introduktsiia yakonu v Tsentralnumu Lisostepu Ukrainy ta zakhyst vid shkidnykiv i khvorob [Yacon entroduction into the Central Forest-Steppe of Ukraine and protection against pests and diseases]. Medicinal plants: traditions and prospects of research: Proceedings of the of the II International. Science. conf. 4-5 June, 2014 r. Lubny: Lubny [in Ukrainian].
Dedov, I.I. (2012). Saharnyiy diabet – opasneyshiy vyizov mirovomu soobschestvu [Diabetes mellitus – the most dangerous challenge to the world community]. Vestnik RAMN, 1, 7. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/saharnyy-diabet-opasneyshiy-vyzov-mirovomu-soobschestvu/ [in Russian].
Kalyna, V.S., Yefimov, O.O. (2019). Zastosuvannia stevii, tsykoriiu ta topinamburu u diietychnomu kharchuvanni khvorykh na diabet [The use of stevia, chicory and Jerusalem artichoke in the diet of patients with diabetes]. Organichne virobnictvo I prodovolcha bezpeka: Proceedings of the VII International. scientific-practical conf.]. Zhytomyr: ZhNAEU, 170–175 [in Ukrainian].
Lebid, O.Y. (2015). Deiaki aspekty zastosuvannia kohnityvnoho modeliuvannia v derzhavnomu upravlinni [Some aspects of the application of cognitive modeling in public administration]. Derjavne upravlenia: udoskonalenia ta rozvit, 11. URL: http://www.dy.nayka.
com.ua/op=1&z=922 [in Ukrainian].
Ermakov, A.I., Arasimovich, V.V., Yarosh, N.P. et al. (1987). Metodyi biohimicheskogo issledovaniya rasteniy. Ermakov A.I. (Ed). Leningrad [in Russian].
Lomachynska, I.A. (2011). Formuvannia finansovoi povedinky vitchyznianykh domohospodarstv v suchasnykh umovakh rozvytku natsionalnoi [Formation of financial behavior of domestic households in modern conditions of development of the national economy]. Bulletin of Khmelnytsky National University, issue 3/1, 172–174 [in Ukrainian].
Savych, A.О, Marchyshyn, S.M., Lemishka, T.I. (2020). Vyvchennia aminokyslotnoho skladu zboru likarskykh roslyn z antydiabetychnoiu aktyvnistiu [Study of amino acid composition of collection of medicinal plants with antidiabetic activity]. Medichna ta clinichna himia, issue 22.4, 96–102 [in Ukrainian].
Tkach, O.V. (2013). Tsinnist vyroshchuvannia kultury tsykoriiu [The value of growing chicory]. Zbirnik naukovih prac Podilskogo derjavnogo agrarnogo universitetu, issue 2013, 21, 73–77 [in Ukrainian].
Khomichak, L.M., Hrushetsky, R.I., Grinenko, I.G. (2013). Rodyna skladnotsvitykh – perspektyvne dzherelo inulinu [The family of complex flowers is a promising source of insulin]. Prodovolchi resursi, issue 2013, 1, 117–122 [in Ukrainian].
Mikhailov, V.M., Chuyko, M.M., Chuyko, A.M. (2014). Marketynhovi doslidzhennia shchodo pidvyshchennia efektyvnosti prosuvannia na vitchyznianyi rynok novykh funktsionalnykh produktiv [Marketing research on increasing the effectiveness of promotion of new functional products to the domestic market]. Advanced techniques and technologies of food production, restaurant business and trade. Kharkivskiy derjavniy universitet kharchuvanniy ta torgivli, issue, 3, 7–15 [in Ukrainian].