Gastronomic Culture Society: Theoretical and Methodological Analysis
Keywords:
gastronomic culture, culinary culture, the methodology of scientific research, society
Abstract
The article deals with features of the theoretical interpretation of gastronomic culture of the society. Some definitions and structural elements of gastronomic culture are proposed. The most significant factors of traditional society impact upon the gastronomic culture are distinguished. An attempt to outline the possible methodological approaches for further study of gastronomic culture, as well as to show the options of further scientific research is done.
Downloads
Download data is not yet available.
References
1. Зіммель, Г. Соціологія трапези // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2010. - № 4. – С. 187-192.
2. Сорокин П. Голод как фактор. Влияние голода на поведение людей, социальную организацию и общественную жизнь. М. Academia; LVS, 2003. – 684 с.;
3. Капати Альберто, Монтанари Массимо. Итальянская кухня. История одной культуры / Пер. с итал. В.Бабицкой, А.Красильщик, К.Тименчик. М.: Новое литературное обозрение, 2006.– 480 с
4. Капкан М.В., Лихачева Л.С. Гастрономическая культура: понятие, функции, факторы формирования. - Гуманитарные науки. Культорология. – 2008. - Выпуск 15(№ 55).
5. Сохань И.В. Тоталитарная гастрономическая культура. – Режим доступа: http://philos-cafespb.livejournal.com/20821.html
6. Соціологічний вимір соціально-економічних процесів в Україні /[Балакірєва О.М., Головенько В.А., Левін Р.Я. та ін..]; за ред. канд.. соціол. наук О.М.Балакірєвої; НАН України; Ін-т екон. та прогнозув. – К., 2009. – 320 с.
7. Панченко В.Г. Українське національне харчування: минуле і майбутнє. Уроки здоров’я. – Дніпропетровськ: Герда, 2010. – 240 с.
8. Леви-Строс К. Мифологики: происхождение застольных обычаев. М. : Флюид, 2007. - 461 с.
2. Сорокин П. Голод как фактор. Влияние голода на поведение людей, социальную организацию и общественную жизнь. М. Academia; LVS, 2003. – 684 с.;
3. Капати Альберто, Монтанари Массимо. Итальянская кухня. История одной культуры / Пер. с итал. В.Бабицкой, А.Красильщик, К.Тименчик. М.: Новое литературное обозрение, 2006.– 480 с
4. Капкан М.В., Лихачева Л.С. Гастрономическая культура: понятие, функции, факторы формирования. - Гуманитарные науки. Культорология. – 2008. - Выпуск 15(№ 55).
5. Сохань И.В. Тоталитарная гастрономическая культура. – Режим доступа: http://philos-cafespb.livejournal.com/20821.html
6. Соціологічний вимір соціально-економічних процесів в Україні /[Балакірєва О.М., Головенько В.А., Левін Р.Я. та ін..]; за ред. канд.. соціол. наук О.М.Балакірєвої; НАН України; Ін-т екон. та прогнозув. – К., 2009. – 320 с.
7. Панченко В.Г. Українське національне харчування: минуле і майбутнє. Уроки здоров’я. – Дніпропетровськ: Герда, 2010. – 240 с.
8. Леви-Строс К. Мифологики: происхождение застольных обычаев. М. : Флюид, 2007. - 461 с.
Published
2019-08-28
How to Cite
Nikolenko, V. (2019). Gastronomic Culture Society: Theoretical and Methodological Analysis. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Sociological Studies of Contemporary Society: Methodology, Theory, methods", (993), 44-47. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/ssms/article/view/14052
Issue
Section
Theoretical and Methodological Problems of Sociology