Алгоритм проведення оральних провокаційних проб з молоком у дітей віком 1–3 роки: аналіз існуючих стандартів та власний досвід
Анотація
Вступ. Харчова алергія є актуальною проблемою сучасної педіатрії. Основним харчовим алергеном у дітей раннього віку є коров’яче молоко. До досягнення однорічного віку від 0,5 до 3 % дітей страждають на алергію до білків коров’ячого молока.
Мета. Проаналізувати існуючі стандарти проведення оральних провокаційних проб з молоком у дітей раннього віку та запропонувати власний алгоритм діагностики.
Матеріали і методи. В умовах КНП «Міська дитяча клінічна лікарня м. Львова» був апробований алгоритм діагностики алергії до білків коров’ячого молока у 107 дітей віком від 1 до 3 років. Для діагностики алергії до білків коров’ячого молока проводять збір алергологічного анамнезу, огляд, оцінку фізичного розвитку, визначення специфічних IgE до коров’ячого молока і за отриманими результатами виконують оральні провокаційні проби у закладах різного рівня: в кабінеті алерголога поліклініки, у спеціалізованому стаціонарі, у відділенні інтенсивної терапії.
Результати. Серед 107 дітей, яким проводилася оральна провокаційна проба з молоком, алергія до білків коров’ячого молока була діагностована в 67 (62,62 %). У дітей, яким була діагностована алергія до білків коров’ячого молока (n=67), переважали шкірні (41,79 %) та гастроінтестинальні (28,36 %) симптоми. В групі дітей з прогнозовано низьким ризиком алергії діаметр папули становив 3,86 ± 0,62 мм2, рівень специфічного IgE до молока в сироватці крові – 0,58 [0,37–0,68], а в групі з середнім ризиком – 5,51 ± 1,38 мм2 та 3,62 [0,86–9,66] kU/L відповідно. Усі 40 дітей, яким не підтвердили алергію до білків коров’ячого молока, увійшли в групу прогнозованого низького ризику розвитку реакції. Діаметр папули під час прик-тестування становив 3,13 ± 0,24 мм2, рівень специфічного IgE до молока в сироватці крові – 0,36 [0,35–0,67] kU/L. У даної групи дітей в скаргах домінували гастроінтестинальні симптоми (82,5 %).
Висновки. Комплексний діагностичний підхід, а саме вивчення анамнезу, огляд, оцінка фізичного розвитку, ведення харчового щоденника, визначення специфічних IgE до молока, оральні провокаційні проби дозволяють оптимізувати діагностику харчової алергії та вибрати подальшу терапевтичну тактику. Розроблений алгоритм діагностики алергії до білків коров’ячого молока у дітей віком від 1 до 3 років і може бути рекомендований до широкого застосування у клінічній практиці.
Завантаження
Посилання
Shadrin OH, Niankovskyi SL, Umanets TR ta in. Osoblyvosti diahnostyky ta pidkhody do likuvalno-profilaktychnoho kharchuvannia ditei rannoho viku z alerhiieiu do bilka koroviachoho moloka: metod. rekomend. K. TOV «Liudy v bilomu». 2014: 28 s. [In Ukrainian].
Makarova SH, Namazova-Baranova LS, Vyshneva EA y dr. Aktualnыe voprosы dyahnostyky pyshchevoi allerhyy v pedyatrycheskoi praktyke. Vestn. RAMN. 2015; 1: 41–46. [In Russian].
Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E. Alergia i nietolerancja pokarmowa – mleko i inne pokarmy. Help-Med S.C. 2015: 164–185.
Muraro A. et al. EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines. Primary prevention of food allergy. Allergy. 2014; 69 (5): 590–601. https://doi.org/10.1111/all
Wauters L, Brown T, Venter C et al. Cow’s milk allergy prescribing is infl uenced by Regional and National Guidance. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2016; 62 (5): 765–770. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001052
James M John, Burks Wesley, Eigenmann Philippe. Food allergy. Elsevier Inc. 2012; 113–127, 143–204.
Maslin K, Dean T, Arshad SH et al. Fussy eating and feeding difficulties in infants and toddlers consuming a cows’ milk exclusion diet. Pediatr Allergy Immunol. 2015; 26 (6): 503–508. https://doi.org/10.1111/pai.12327
Salvilla SA, Dubois AE, Flokstra-de Blok BM et al. Disease-specific health-related quality of life instruments for IgE-mediated food allergy. Allergy. 2014; 69: 834–844.
Yamamoto-Hanada K, Futamura M, Takahashi O et al. Caregivers of children with no food allergy-their experiences and perception of food allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2015; 26: 614–617.
Saleh-Langenberg J, Goossens NJ, Flokstra-de Blok BM et al. Predictors of health-related quality of life of European food allergic patients. Allergy. 2015; 70: 616–264.
The European Academy of Allergy and Clinical Immunology is in the process of developing the EAACI Guidelines for Allergen Immunotherapy for IgE-mediated food allergy. Clinical and Translational Allergy. 2016; 6: 24. https://doi.org/10.1186/s13601-016-0113-z
Pakholchuk OP. Osoblyvosti veryfikatsii klinichnykh shkirnykh proiaviv kharchovoi alerhii u ditei. Visnyk problem biolohii i medytsyny. 2015; 2 (3): 212–215. [In Ukrainian].
Unifikovanyi klinichnyi protokol ekstrenoi, pervynnoi, vtorynnoi (spetsializovanoi) ta tretynnoi (vysokospetsializovanoi) medychnoi dopomohy. Medykamentozna alerhiia, vkliuchaiuchy anafilaksiiu (№ 916 vid 30.12.2015 r.). [In Ukrainian]. Dostupno: http:// moz.gov.ua/docfi les/dn_20151230_0916dod_ukp.pdf
Blazowski L, Majak P, Kurzawa R. et al. Food allergy endotype with high risk of severe anaphylaxis in children-Monosensitization to cashew 2S albumin Ana o 3. Allergy. 2019; 74 (10): 1945–1955. https://doi.org/10.1111/all.13810
Berti I, Badina L, Cozzi G et al. Early oral immunotherapy in infants with cow’s milk protein allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2019; 30,572–574. https://doi.org/10.1111/pai.13057
Ruinemans-Koerts J, Schmidtt-Hieljes Y, Jansen A et al. The basophil activation test reduces the need for a challenge test in children suspected of IgE mediated cow’s milk allergy. Clin Exp Allergy. 2019; 49, 350–356. https://doi.org/10.1111/cea.13307
Pochynok TV, Barzylovych VD, Barzylovych AD. Profilaktyka ta likuvannia hastrointestynalnykh proiaviv kharchovoi alerhii u ditei pershoho roku zhyttia, alerhiia do bilkiv koroviachoho moloka. ScienceRise. Medical science. 2016; 12: 4–9. [In Ukrainian].
Okhotnikova OM, Hladush YuI, Bondarenko LV ta in. Hastrointestynalna forma kharchovoi alerhii u ditei — aktualna problema suchasnosti. Zdorove rebenka. 2015; 3: 20–26. [In Ukrainian].
Nowak-Wegrzyn A, Chehade M, Groetch ME et al. International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome: Executive summary-workgroup report of the adverse reactions to foods committee, American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. J. Allergy Clin. Immunol. 2017, 139, 1111–1126. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2016.12.966
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, серія Медицина має такі умови авторського права:
1. Автори зберігають авторські права та надають журналу право на першу публікацію разом із роботою, яка одночасно ліцензується згідно з ліцензією Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи та першої публікації в цьому журналі.
2. Автори можуть укладати окремі додаткові договірні угоди щодо неексклюзивного розповсюдження опублікованої журналом версії роботи з підтвердженням її початкової публікації в цьому журналі.
3. Авторам дозволяється та заохочується публікувати свої роботи в Інтернеті до та під час процесу подання, оскільки це може призвести до продуктивного обміну, а також до раннього та більшого цитування опублікованої роботи.