Адвокатська практика в Україні в аспекті впровадження загальноєвропейських стандартів організації юридичної діяльності (теоретико-правовий аспект)

  • Артем Берестень Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-5361-9128
Ключові слова: Адвокатська практика, реформа адвокатури, Європейський Союз, право, європейська інтеграція, європейські правові стандарти, євроінтеграційні реформи.

Анотація

У статті розглянуто напрямки розвитку інституту адвокатури на основі аналізу змісту спеціального законодавства України. В аспекті активізації процесів Європейської інтеграції України, як держави-кандидата на вступ до Європейського Союзу, проаналізовано основні чинники реформування інституту адвокатури органів адвокатського самоврядування, окреслено пріоритети реформування законодавства про адвокатуру з урахуванням проблематики здійснення адвокатської практики. На основі системного аналізу міжнародних і двосторонніх документів, останніх змін Закону України «Про адвокатуру України» та законів щодо реалізації передбачених Конституцією прав і свобод людини і громадянина України досліджено аспекти практичного втілення  принципів верховенства права, неухильного дотримання конституційних положень закону, демократизму, соціальної доцільності, принципів наукової обґрунтованості, системності та узгодженості, взаємозв'язку і взаємодії законодавчих актів, пріоритетності загальновизнаних норм і принципів міжнародного права по відношенню до національного законодавства.

Обґрунтовано висновок про те, що основним завданням в процесі здійснення адвокатської практики є висвітлення процесів реформування інституту адвокатури та механізмів забезпечення розвитку спеціального законодавства. Особливий акцент зроблено на вдосконаленні адвокатської самоврядності, гарантій захисту професійних прав адвоката, та посиленні кваліфікаційних вимог щодо осіб, які мають отримати доступ до професії адвоката.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Берестень, А. (2023). Адвокатська практика в Україні в аспекті впровадження загальноєвропейських стандартів організації юридичної діяльності (теоретико-правовий аспект). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 8-15. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-01
Розділ
Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень