Міжнародна відповідальність держав (теоретико-правовий погляд)

  • Станіслав Певко Харківський національний університет внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0002-1488-9715
Ключові слова: держава, протиправність, зобов’язання, міжнародні, злочин, санкції, процес, правопорушення.

Анотація

Вступ. У даній статті досліджено теоретико-правову можливість притягнення до міжнародно-правової відповідальності держави учасниці правовідносин публічного характеру, за для визначення фактичних механізмів реалізації заходів впливу та види правових наслідків, що застосовуються до держави-поручниці міжнародно-правових норм, шляхом аналізу поглядів вчених щодо питання відповідальності держав, їх видів, правової бази міжнародного характеру, що регулює питання механізму та засобів впливу на державу.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Спочатку наголошено на квінтесенції аксіології відповідальності, як правого явища та його місце у міжнародно-правових відносинах. Також на підставі дослідження поглядів науковців, було визначено деференціацію міжнародної відповідальності. Визначено декілька її видів. Перший вид відповідальності, що настає у випадках протиправних дій у вигляді порушення договірних зобов’язань другий вид відповідності, що настає за вчинення міжнародних злочинів. Наголошено на правовому регулюванні відповідальності за протиправні діяння у сфері зобов’язальних правовідносин.  Проаналізовано основні міжнародні нормативні акти, що регламентують процедуру притягнення до відповідальності, забезпечення миру та безпеки на зовнішньодержавному просторі. Приведено міжнародну практику, що розкриває випадки притягнення до міжнародної відповідальності на прикладі держав, що мали участь у правовідносинах із порушенням міжнародно-правових норм.

Висновки. За результатом дослідження встановлено дуалістичність підходів щодо відповідальності держав. Зроблено висновки щодо перспектив та реалій притягнення до міжнародно-правової відповідальності держави.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Певко, С. (2023). Міжнародна відповідальність держав (теоретико-правовий погляд). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 43-54. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-05
Розділ
Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень