Адміністративно-правові засади діяльності міністерства цифрової трансформації України

  • Вікторія Закриницька Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4238-8464
  • Катерина Плотнікова Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-6975-7659
Ключові слова: адміністративно-правові засади, цифровізація, послуги, Міністерство цифрової трансформації України.

Анотація

Вступ. Сучасна цифровізація розвивається одночасно за трьома її ключовими векторами: інформаційне суспільство; цифрові економічні відносини; е-урядування. Інформаційні процеси в сучасному суспільстві спонукають центральні органи виконавчої влади до актуалізації власної діяльності.

Актуальність обумовлена тим, що запит суспільства на цифровізацію, відкриття національних електронних ресурсів та впровадження електронних сервісів є переважними викликами для реформування державної цифрової політики. Одним з досить важливих кроків цифровізації суспільства і держави стало створення у 2019 році Міністерства цифрової трансформації України.

Метою є з’ясування адміністративно-правових засад діяльності Міністерства цифрової трансформації України.

Методи. Теоретичні та загальнонаукові (аналіз, синтез, систематизація), емпіричний метод.

Основні результати дослідження. Стаття присвячена теоретичному дослідженню особливостей адміністративно-правових засад діяльності Міністерства цифрової трансформації України. Визначено, що Міністерство цифрової трансформації України має чітко визначені цілі, завдання та повноваження, та обґрунтувало впровадження державного управління у сфері електронного урядування. Систематизовано завдання міністерства за ключовими напрямами як: завдання державного управління; завдання громадського сервісу; завдання стимулювання підприємництва.

Висновки. Міністерство цифрової трансформації України є центральним засвідчувальним органом у сфері електронних довірчих послуг. Також до компетенції Міністерства належить розвиток широкосмугового доступу до інтернету, телекомунікаційних мереж та ІТ-індустрії. Проаналізувавши завдання та повноваження Мінцифри, основними серед них є адміністративні та загальнодержавні, які утворюють основний пласт його діяльності та забезпечують його сутність.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Закриницька, В., & Плотнікова, К. (2023). Адміністративно-правові засади діяльності міністерства цифрової трансформації України. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 169-174. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-20
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право