ПСИХІЧНЕ НАСИЛЬСТВО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ (ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ)

  • Денис Даниленко Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-2043-838X
Ключові слова: психіка, психічні процеси, психічне насильство, примушування, погрози, примус.

Анотація

Вступ. Метою дослідження виступає аналіз поняття психічного насильства в кримінальному праві та виділення його суб'єктивних і об’єктивних ознак.

Короткий зміст основних результатів дослідження.  Визначено, психічне насильство є складною кримінально-правовою категорією, що вирізняється з поміж інших ознаками, що вказують на можливий прихований характер діянь, що його характеризують З’ясовано, що в доктринальних працях міститься значна кількість поглядів та думок щодо кримінально-правової природи психічного насильства, які можливо об’єднати в три групи: тих хто вважає, що психічне насильство не є самостійною кримінально-правовою категорією; тих, хто вважає, що психічне насильство не може існувати самостійно від фізичного насильства і зазвичай, психічне насильство переростає у фізичне насильство; тих, хто вважає, що психічне насильство -  є самостійною правовою категорією і може існувати незалежно від фізичного насильства.  Аргументовано, що фізичне насильство існує окремо від фізичного насильства і спільним в них буде лише те, що ці поняття є складовими поняття насильства як такого. 

Висновки.  Психічне насильство в кримінальному праві характеризується  низкою об’єктивних та суб’єктивних ознак, що дозволяє визначити останнє, як самостійну кримінально-правову категорію, можливо віднести: суспільно-небезпечне діяння; протиправність; об’єктом посягання - є психіка та психічне процеси особи чи групи осіб; умисність; здійснюється проти, всупереч або поза волею таких осіб;  метою психічного насильства - є той бажаний результат, що формується у свідомості особи, яка вчиняє психічне насильство, прагнучі реалізувати  свій суспільно-небезпечний намір шляхом підкорення волі чи придушення волі, здатності на вільне самовираження;  вчиняється з ворожих, інструментальних чи негативістських мотивів; його застосування завдає чи може завдавати психічної або фізичної шкоди.



Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-27
Цитовано
Як цитувати
Даниленко, Д. (2022). ПСИХІЧНЕ НАСИЛЬСТВО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ (ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (34), 133-139. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2022-34-16
Розділ
Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право