Екологічна безпека та якість рослинних продуктів харчування (на прикладі винограду)

  • A. N. Nekos Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 6, м. Харків, 61022, Україна https://orcid.org/0000-0003-1852-0234
  • B. O. Shulika Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022, Україна https://orcid.org/0000-0002-2427-4124
  • O. V. Malchuk Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 6, м. Харків, 61022, Україна
Ключові слова: виноград, виноградні кісточки, ґрунт, важкі метали, нітрати

Анотація

Актуальність. Вирощування винограду в останні роки стає дедалі популярним ремеслом, особливо серед звичайних фермерів. Виноград унікальний за своїм складом продукт, до того ж надзвичайно корисний. Тому визначення його якості та екологічної безпеки щодо споживання населенням є досить актуальним.

Мета. Визначення екологічної безпеки та якості рослинних продуктів харчування (на прикладі винограду), вирощеного у смт. Високий Харківського району Харківської області.

Методи. Польові, методи атомно-абсорбційної спектрометрії з використанням спектрометра МГА-915МД, статистичні, аналітичні, порівняльно-географічні.

Результати. Досліджено ягоди та  кісточки 10 сортів винограду, а також зразки ґрунту, як середовища місцезростання винограду.  Визначено концентрації важких металів (Zn, Cu, Cd, Cr, Pb) і нітратів у плодовій частині винограду. Встановлено, що у ягодах та кісточках у жодного із сортів винограду концентрації важких металів не перевищують нормативних показників. У зразках ґрунту перевищень ГДК за важкими металами також не визначено. Спостерігається у виноградних ягодах перевищення нормативних показників за нітратами у середньому у 1,5 рази. Показники коефіцієнту біогеохімічної рухливості за важкими металами вказують на те, що найбільше накопичуються у плодовій частині винограду Cu та Cr.

Висновки. Концентрація важких металів у плодовій частині та у кісточках всіх сортів винограду, а також у ґрунтах не перевищує нормативів. Незначні перевищення нормативів за  нітратами визначені у плодовій частині винограду. В цілому виноград може використовуватися населенням як харчовий продукт.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

A. N. Nekos, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 6, м. Харків, 61022, Україна

доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти

B. O. Shulika, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022, Україна

кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії

O. V. Malchuk, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 6, м. Харків, 61022, Україна

магістр екології

Посилання

Dyman, T. M., Baranovsky, M. M. & Bilyavsky, G. M. (2006). Ecotrophology. The basics of environmentaly friendly baking. T. M. Dyman (Ed.). Kyiv: Libra (in Ukranian).

Nekos, A. N. & Malchuk, O. V. (2015). Features of concentration of heavy metals in grapes and products of its processing. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University Series “Ecology”, (1147), 106-113. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/ecology/article/view/3928 (in Ukranian).

Amirdjanov, A. G. (1980). Solar radiation and vineyard productivity. Leningrad: Gidrometeoizdat (in Russian).

Nikiforova, L. T., Spektor, Ya. S. & Podgornaya, S. V. (1988). Handbook of viticulture. Kyiv: Urozhay (in Russian).

Zhemerov, O. O. & Shulika, B.O. (2010). Agroclimatic conditions of growing grapes in the area of the village Visokyi for 1994-2010 r. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University, Series "Geology. Geography. Ecology”, (924), 101-110 (in Ukranian).

Shulika, B. O. (2013). The phases of grapes’ growth in the context of weather types in village Vysokyi. Problems of Continuous Geographic Education and Cartography, (18), 176-181. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/pbgok/article/view/4193 (in Ukranian).

Ilchuk, M. M. & Dmytruk, M. I. (2019). Development of grape production in Ukraine. APK economy, (1), 18 (in Ukranian).

Kucherenko V. (2020). Viticulture and winemaking today. Vector motion and industry development. Retrieved from https://www.syngenta.ua/news/novini-kompaniyi/vinogradarstvo-ta-vinorobstvo-sogodni-vektor-ruhu-ta-rozvitku-galuzi (in Ukranian).

Avidzba A. M. (2020). Program for the Development of Viticulture and Viticulture in Ukraine in 2025. Retrieved from http://www.info-library.com.ua/libs/stattya/2773-programma-razvitija-vinogradarstva-i-vinodelija-v-ukraine-do-2025-g.html (in Russian).

Useful properties of grape bones for the person. (2020). Retrieved from http://prodgid.ru/poleznye-svoystva/nuts-and-seeds/kostochki-vinograda (in Russian).

Nekos, A. N. (2009). Problems of ecological safety of food of plant origin. Man and the environment. Issues of neoecology, (12), 56-62 (in Ukranian).

Nekos, A. N. & Kholin, Yu. V. (2015). Trophogeography: theory and practice. Kharkiv: V.N. Karazin KhNU (in Ukranian).

Dubinina, A. A., Maliuk, L. P. & Seliutina, H. A. (2007). Toxicity in grub products and the following meth-ods. Kyiv: VD "Profesional" (in Ukranian).

Mykytyuk, O. M, Boychuk, Yu. D. & Ionov, I. A. (2007). Ecological safety of human nutrition. Kharkiv: KhNPU (in Ukranian).

DSTU 4287:2004. (2005). Soil quality. Kyiv: State Consumer Standard of Ukraine (in Ukranian).

DSTU 7080:2009. (2010). Soil quality. Conducting field experiments. Basic requirements. Kyiv: State Consumer Standard of Ukraine (in Ukranian).

DSTU ISO 11464:2007. (2012). Soil quality. Pre-treatment of samples for physic-chemical analysis. Kyiv: State Consumer Standard of Ukraine (in Ukranian).

Maximum permissible concentrations of heavy metals and arsenic in food raw materials and foodstuffs. (1986). Moscow: Minzdrav SSSR (in Russian).

Hygienic standards GN 2.1.7.2041-06. (2006). Maximum permissible concentrations of chemicals in the soil. Moscow: Ministry of Health of Russia (in Russian).

Perelman A. I. & Kasimov N. S. (1999). Geochemistry of the landscape. Moscow: Moscow State. Univ. (in Russian).

Опубліковано
2020-05-05
Як цитувати
Nekos, A., Shulika, B., & Malchuk, O. (2020). Екологічна безпека та якість рослинних продуктів харчування (на прикладі винограду). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Екологія», (22), 32-42. https://doi.org/10.26565/1992-4259-2020-22-03

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)