Про фототрансформацію у тканинах біологічних об'єктів

  • Анатолий Михайлович Коробов
Ключові слова: Cвітло, фототрансформація, фотолюмінесценція, правило Стокса, тканини тварин, тканини людини

Анотація

У роботі описано виявлене експериментально в тканинах тварин і людини явище фототрансформації - перетворення низькоінтенсивного електромагнітного випромінювання різних ділянок видимого діапазону спектра у випромінювання червоного діапазону спектра. Явище фототрансформації обумовлено фотолюмінесценцією органічних молекул і підпорядковується правилу Стокса.

Виявлене явище подібним чином проявляється як в тканинах експериментальних тварин (щури лінії Вістар), так і в тканинах людей з різним кольором шкіри (європейці, азіати, індуси, африканці).

Передбачається, що процес фототрансформації може бути як одноетапним, так і багатоетапним.

Отримані результати можуть істотно скорегувати уявлення про механізми екстраокулярної дії світла на біологічні об'єкти і переглянути існуючі уявлення про глибину проникнення електромагнітного випромінювання різних ділянок видимого діапазону спектра в біологічні тканини.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Антология светотерапии. Медицинские БИОПТРОН-технологии (теория, клиника, перспективы). Сборник научных трудов (гл. научн. ред. проф. Гуляр С.А.). – Киев: Изд-во Института физиологии им. А.А.Богомольца НАН Украины. 2009. – 1024 с.

Владимиров Ю.А. Физико-химические основы фотобиологических процессов / Ю.А.Владимиров, А.Я.Потапенко. – М.: Высш. шк. 1989. – 199 с.

Коробов А.М. Лейкоцитарна реакція периферичної крові здорових експериментальних тварин на дію лазерного та світлодіодного випромінювання з довжиною хвилі 1,0 мкм / А.М.Коробов, Г.Є.Брілль, Т.О.Лісна та ін. // Материалы XXXIV Международной научно-практической конференции «Применение лазеров в медицине и биологии». – Судак, 2010. – С.206-209.

Москвин С.В. Основы лазерной терапии / С.В.Москвин, В.А.Буйлин. – М.-Тверь: ООО «Издательство «Триада». 2006. – 256 с.

Опубліковано
2015-10-07
Як цитувати
Коробов, А. М. (2015). Про фототрансформацію у тканинах біологічних об’єктів. Фотобіологія та фотомедицина, 11(1, 2), 37-41. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/photomedicine/article/view/4075
Розділ
Фотобіологія та експериментальна фотомедицина