Особливості правового регулювання використання штучного інтелекту в Україні

  • Олександр Куракін Національний університет «Запорізька політехніка» https://orcid.org/0000-0002-0274-6530
  • Олексій Скрябін Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0002-8915-5943
Ключові слова: штучний інтелект, законодавство, правове регулювання, відповідальність, інформаційні технології

Анотація

Вступ. Стрімкий розвиток інформаційних технологій загалом, і зокрема штучного інтелекту, значно випереджає впровадження правового регулювання в цій сфері. Актуальність теми дослідження зумовлена недосконалістю та наявністю прогалин у законодавстві щодо використання технологій штучного інтелекту. Мета статті полягає в аналізі особливостей правового регулювання використання штучного інтелекту в Україні та визначення можливостей підвищення його ефективності. Основними завданнями дослідження є аналіз чинного законодавства в сфері використання штучного інтелекту в Україні; окреслення основних ризиків та проблем розповсюдження технологій штучного інтелекту, що потребують нормативного врегулювання; виявлення прогалин та недоліків та визначення можливостей вдосконалення законодавства в сфері використання штучного інтелекту.

Короткий зміст основних результатів дослідження. У статті проаналізовані нормативно-правові документи, що регулюють використання штучного інтелекту в Україні: Концепція розвитку штучного, Дорожня карта регулювання штучного інтелекту, «Стратегія розвитку штучного інтелекту в Україні на 2022-2030», Закон «Про авторське право та суміжні права». Розглянуті основні теорії щодо визначення правосуб’єктності штучного інтелекту. Визначені ризики використання технологій штучного інтелекту, які доцільно враховувати при розробці законодавства в цій сфері. Висловлено думку щодо необхідності застосування комплексного підходу до розробки законодавчої бази щодо штучного інтелекту.

Висновки. Проведене дослідження дозволило визначити можливості вдосконалення законодавства в сфері використання штучного інтелекту. Зазначено, що доцільно окрім Закону про штучний інтелект доцільно розробити та впровадити суміжні закони, які будуть регулювати правовідносини в сфері використання штучного інтелекту. Важливо прийняти Закон про штучний інтелект, який буде встановлювати норми щодо визначення правосуб’єктності систем штучного інтелекту, етичні аспекти використання технологій штучного інтелекту, охоплювати різні сфери використання штучного інтелекту, визначати права та обов’язки при використанні таких технологій та відповідальність за порушення цих норм.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Куракін, О., & Скрябін, О. (2023). Особливості правового регулювання використання штучного інтелекту в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 36-42. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-04
Розділ
Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень