Порівняльна характеристика нормативів якості питної води, що застосовуються в окремих країнах світу
Анотація
У статті надана порівняльна характеристика нормативів якості питної води в різних країнах світу і Директиви ЄС. Дана оцінка кількості контрольованих показників якості води по окремих країнах світу. Доведено, що підвищення якості питної води можливо досягти шляхом комплексного вирішення низки завдань, з яких основними є розробка нових сучасних технологій водоочищення і максимальна гармонізація національної нормативної бази, яка регламентує якість питної води, і відповідних стандартів розвинених країн, зокрема ЄС та Рекомендацій ВООЗ. Відсутність достатньої кількості водних ресурсів обумовлює дефіцит в питному забезпеченні населення таких країн. Це, в свою чергу, визначає відмінність систем водопостачання, а також капіталомісткість водного сектора економіки в дефіцитних у водному відношенні країнах.
Завантаження
Посилання
2. Prokopov, V.O., Zorina, O.V., Gulenko, S.V. ect. (2012). Hygienic analysis of state of using systems of drinking-water purification in Ukraine. Hygienic science and practice: modern realities: Materials of ХV congress of Ukrainian sanitarians. 20-21 of September, 2012 year (Lviv). Danilo Galitskiy printing house, 299-302.
3. Goncharuk, V. (2009). Water chemistry and water supply problems of drinking-water. Svitoglyad, 4, 18–27.
4. Grachev, I.A., Antonovich, I.V. (2011). Modern methods of quality control and security of water. Water cleaning technologies, materials of VI international scientific-practical conference, Cheboksary, 20-23 of September, 2011. Novocherkask, 181-186.
5. Grishchenko, S.V., Nagorny, I.M., Svestun, R.S. (2009). Territorial regularity of technogenic environmental pollution in Ukraine. Hygienic and epidemic messenger, 13, 2, 243-248.
6. Dobroslavin, A.R., Erisman, F.F. (1903). М., Brief hygienic book.
7. Socolov, D.M., Kashyntsev, I.V., Socolov, M.S., ect. (2010). Drinking water quality and innovational control methods, problem-anatitic review (drinking water supply). Water supply and sanitarian technology, 8, 15–27.
8. Kobylanskiy, V.Y. (2009). Water quality control in ХХІ century (easy and exactly). Water supply and sewerage, 2, 19–21.
9. Kopilevich, V.A., Voitenko, L.V. (2010). For question about water quality rating for different kinds os water consumption. Water and water treatment technologies, 5-6, 17–20.
10. National report about nature environment state in Ukraine in 2012 year (2012). Ecological and natural recourses Ministry of Ukraine, LAT & K., 450.
11. Onishchenko, G.G., Rahmanin, Y.A., Karmazinov, F.V. (2010). Benchmarking of drinking-water supply. Noviy Jurnal, 432.
12. Cherkinskiy, S.N. (1975). Manual of water supply hygienic. Medicine.
13. Manual of drinking-water control (1993). Second edition. Т1.Recommendations. Geneva: WHO, Medicine, 1994.
14. Stavitskogo, E.A., Rudko, G.I., Yakovleva, E.O. (2011). Strategy of using the groundwater recourses for water supply (T. 1). Chernovtsi, Burker, 1, 500.
15. Stavitskogo, E.A., Rudko, G.I., Yakovleva, E.O. (2011). Strategy of using the groundwater recourses for water supply (T. 2). Chernovtsi, Burker, 2, 348.
16. Drinking water quality and its effect on health of population (2009). Report about natural environment state in Kharkiv region in 2008 year. Protection Ministry of natural environment of Ukraine, sovereign management of security natural environment of Kharkiv region. Kh., 81–86.
17. Yalovenko, V.V. (2007) Several directions of perfections norms of drinking-water quality. Communal city services.
18. Shestopalov, V.M., Ovchinnikova, N.B. (2003). The groundwater and health. The ecology of environment and safety of activity, 1, 19-32.
19. Guidelines for Drinking-Water Quality (2008). Third Edition Incorporating the 1-st and 2-nd Addenda, 1. Recommendations. WHO: Geneva, Switzerland.
20. Zoeteman, B.G.J. (1980). Sensory assessment and chemical composition of drinking water. Oxford etc., 151.
21. Wigle, D.T. et al. (1986). Contaminants in drinking water andcancer risk in Canadian cities. Canadian journal of public health, 77, 5, 335-342.