Аналіз особливостей забезпечення кібербезпеки у банківських мобільних додатках

  • Єлизавета Логачова Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
  • Марина Єсіна Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-1252-7606
  • Всеволод Бобух АТ «ІІТ», м. Харків
Ключові слова: банківська система, безпека, загрози, кібербезпека, мобільні додатки

Анотація

В даній статті розглядаються важливі аспекти забезпечення кібербезпеки в мобільних банківських додатках. В роботі аналізуються потенційні загрози безпеки та ефективні стратегії, щодо їх запобігання та протидії. У зв'язку зі стрімким розвитком цифрових технологій у банківській галузі, мобільні застосунки та онлайн сервіси стали необхідною складовою фінансового взаємодії клієнтів, забезпечуючи зручні та ефективні фінансові операції. Однак, розвиток функціоналу таких застосунків породжує нові виклики у сфері кібербезпеки, на які активно відповідають фахівці з інформаційної безпеки. Стаття присвячена оглядовому аналізу міжнародних та вітчизняних стандартів кібербезпеки в банківському секторі, а також містить аналіз мобільних додатків відомих українських банків. На основі цього аналізу формулюються конкретні рекомендації, стосовно можливостей подальшого вдосконалення кібербезпеки в таких застосунках. Розглядається вплив комфорту клієнтів на рівень безпеки. Крім того, в роботі розглядається вплив рівня безпеки в банківському секторі на загальну діджиталізацію фінансової галузі. Автори роблять акцент на тому, як підвищення рівня безпеки може стимулювати та підтримувати процеси діджиталізації, забезпечуючи довіру клієнтів та оптимальне використання мобільних банківських застосунків. Комплексний підхід до оцінки рівня безпеки, порівняння різних додатків і стандартів (як українських, так і міжнародних), а також розгляд взаємозв'язку питань безпеки та інновацій в банкінгу, роблять цю роботу корисною для розуміння ґенези кібербезпеки у сфері мобільного банкінгу.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Єлизавета Логачова, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Студентка факультету комп'ютерних наук

Марина Єсіна, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

K.т.н., доцент кафедри безпеки інформаційних систем і технологій

Всеволод Бобух, АТ «ІІТ», м. Харків

К.т.н., начальник відділу технічних засобів захисту інформації АТ «ІІТ»

Посилання

Бегаль І. (2023). Броня фінтеху за сотні тисяч доларів. Під час війни кібератаки на фінансовий бізнес почастішали в рази. Як компанії захищаються від нападів. (http://surl.li/pgzrw)

The Risks of Mobile Banking Apps: Keep Your Money Safe. (2023). (https://www.identityguard.com/news/risks-of-using-mobile-banking-apps)

Increased Use of Mobile Banking Apps Could Lead to Exploitation. (2020). (https://www.ic3.gov/Media/Y2020/PSA200610)

SharkBot: a new generation of Android Trojans is targeting banks in Europe. (2021). (https://www.cleafy.com/cleafy-labs/sharkbot-a-new-generation-of-android-trojan-is-targeting-banks-in-europe)

The Top 10 Cybersecurity Threats to Digital Banking and How to Guard Against Them. (2023).(https://www.guardrails.io/blog/the-top-ten-cyber-security-threats-to-digital-banking-and-how-to-guard-against-them/)

Comarch Financial Services. ( https://www.comarch.com/finance/articles/)

Albert Weatherill. Commission Delegated Regulation amending the RTS as regards the 90-day exemption for account access. (2022). (https://www.regulationtomorrow.com/eu/commission-delegated-regulation-amending-the-rts-as-regards-the-90-day-exemption-for-account-access/)

Mobile Banking Compliance Requirements: Does Your Product Comply with Latest Trends. (2022). (https://binariks.com/blog/mobile-banking-compliance-requirements/)

Відомості Верховної Ради України. Закон України Про банки і банківську діяльність. № 5-6, ст.30. (2001). (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2121-14#Text)

Міжнародний стандарт ISO 20022 - з 01 квітня 2023 року в Україні. (2023) (https://dn.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/667242.html)

PCI DSS Certification ( https://getpci.com/)

Our Heritage: Bank of America revolutionizes banking industry. (2020) (https://about.bankofamerica.com/en/our-company)

ПриватБанк. (https://privatbank.ua/)

ЄМА. (2023). (https://www.ema.com.ua/)

Мірошник, Р., Кухта, І. (2023). ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Економіка та Суспільство, (49).

Як кібератака на «Київстар» вплинула на роботу НБУ та банківської інфраструктури. (2023). (https://minfin.com.ua/ua/2023/12/14/117801942/)

ПриватБанк, Ощадбанк, monobank, Альфа-Банк, урядові сайти та портал «Дія» зазнали кібератаки. (2022). (https://forbes.ua/news/dzherela-v-nbu-privatbank-ta-oshchadbank-zaznali-kiberataki-servisi-vzhe-vidnovlyuyut-robotu-15022022-3691)

Enhancing Mobile Banking App Security: Top Threats and Solutions. (2023). (https://cybersecurity.asee.co/blog/mobile-security/enhancing-mobile-banking-app-security-top-threats-and-solutions/)

Опубліковано
2024-01-17
Цитовано
Як цитувати
Логачова, Є., Єсіна, М., & Бобух, В. (2024). Аналіз особливостей забезпечення кібербезпеки у банківських мобільних додатках. Комп’ютерні науки та кібербезпека, (1), 63-73. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/cscs/article/view/23094
Номер
Розділ
Статті

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)