Адміністративна відповідальність за порушення законодавства у сфері зайнятості населення

  • Наталія Гришина Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна https://orcid.org/0000-0001-6828-5338
  • Карина Ростовська Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-6478-9114
Ключові слова: адміністративна відповідальність, зайнятість населення, суспільство, адміністративне законодавство, механізм працевлаштування, послуги, трудовий договір.

Анотація

 На сьогоднішній день рівень безробіття, яке пов’язане з припиненням або обмеженим форматом роботи підприємств, установ та організацій є значним. Зазначене свідчить про необхідність формування ефективної державної політики у сфері зайнятості, дієвої моделі протидії безробіттю та розширення програм сприяння працевлаштуванню. Особливої уваги заслуговує питання адміністративної відповідальності у сфері зайнятості населення. Згідно з Законом України «Про зайнятість населення», зайнятість — незаборонена законодавством діяльність осіб, пов'язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі, а також діяльність членів однієї сім'ї, які здійснюють господарську діяльність або працюють у суб'єктів господарювання, заснованих на їх власності, у тому числі безоплатно. Кожен має право на вільно обрану зайнятість. Примушування до праці у будь-якій формі забороняється. Добровільна незайнятість особи не може бути підставою для притягнення її до відповідальності. Зайнятість населення забезпечується шляхом встановлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (контрактами), провадження підприємницької та інших видів діяльності, незаборонених законом.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Гришина, Н., & Ростовська, К. (2023). Адміністративна відповідальність за порушення законодавства у сфері зайнятості населення. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 157-162. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-18
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право