Вплив воєнного стану на здійснення особою права на честь та гідність

  • Валентина Свердліченко Харківській національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-1256-794X
Ключові слова: право на честь та гідність, правовий режим воєнного стану, права людини., the right to honor and dignity, the legal regime of martial law, human rights.

Анотація

Вступ. Статтю присвячено дослідженню впливу правового режиму воєнного стану на здійснення особою права на честь та гідність. Честь та гідність є основоположними цінностями без яких сучасне демократичне суспільство не може повноцінно існувати. Введення на всій території України правового режиму воєнного стану посилює їх роль, адже за даних умов завжди обмежуються і порушуються суб’єктивні цивільні права людини, у тому числі й особисті немайнові права.

Короткий зміст основних результатів дослідження. В статті наголошується на центральному місці честі на гідності в національному та міжнародному законодавстві, про що свідчить аналіз нормативно-правових актів. Зазначається, що право на честь та гідність не може бути обмежено навіть під час дії правового режиму воєнного стану через правову природу гідності та честі, їх велику значущість та цінність як для окремої людини, так і для суспільства в цілому. Зауважується, що запровадження зазначеного режиму тягне за собою численні порушення права на честь та гідність, які є наслідками порушення права на життя, права на здоров’я, права на особисту недоторканість, права на свободу. Це пов’язано з тим, що право на честь та гідність завдяки своєї особливої правової природі здійснюється через зазначені особисті немайнові права.

Висновки. Введення правового режиму воєнного стану не може вплинути на здійснення особою права на честь та гідність, адже відповідно до чинного національного та міжнародного законодавства воно не підлягає обмеженню навіть за таких надзвичайних умов. Однак, наявність правового режиму воєнного стану на певній території створює передумови для численних порушень прав людини, передусім для таких фундаментальних особистих немайнових прав, як право на життя, права на здоров’я, права на особисту недоторканість, права на свободу, порушення яких автоматичне тягне за собою й порушення права на честь та гідність.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Свердліченко, В. (2023). Вплив воєнного стану на здійснення особою права на честь та гідність. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 119-123. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-12
Розділ
Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право