ПРИНЦИП НЕПРИПУСТИМОСТІ СВАВІЛЬНОГО ВТРУЧАННЯ У СФЕРУ ОСОБИСТОГО ЖИТТЯ ЛЮДИНИ ЯК ПРОЯВ СВОБОДИ ВОЛІ

  • Савченко Віктор Олександрович Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-7104-3559
Ключові слова: свобода волі, принципи цивільного права, особисте життя, свавільне втручання, права людини

Анотація

Вступ. Статтю  присвячено питанням зв’язку свободи волі з принципом неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини. Цивільне праве ґрунтується на базових принципах, які закладені в його основу. Повне розуміння правової природи цих принципів дозволить глибше сприймати парадигми та вектори на яких розвиваються цивільні правовідносини. В той же час, в основі всіх принципів цивільного права знаходиться правова дефініція яка обумовлює всі його ідеї. Такою основою визнається свобода волі.

В дослідженні автор доводить, що свобода волі є фундаментальною основою для принципів цивільного права. Також доведено взаємозв’язок принципу неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини та свободи волі.

Короткий зміст основних результатів дослідження. В першу чергу визнається однозначним зв’язок свободи волі з принципом неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини. Принцип неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини є багатовимірним та кореспондує великій кількості цивільних та конституційних прав. Зокрема, в ст. 32 Конституції України визначено, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Визнання особистого життя людини та заборонна свавільного втручання в нього проходить червоною ниткою крізь все законодавство. Комбінація принципу неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини та свободи волі слід обґрунтовувати  через тезу , що право управляє зовнішніми відносинами свободи однієї особи до свободи інших, а мораль – внутрішніми спонуканнями особи.

Висновки. свобода волі обов’язково проявляється при застосування принципу неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини. З одного боку, даний принцип проголошує захист свобідної волі яка застосовується у сфері особистого життя людини. З протилежної сторони, даний принцип обмежує свободу волі інших учасників правовідносин забороною на свавільне втручання.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Савченко Віктор Олександрович, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Доцент кафедри цивільно-правових дисциплін; кандидат юридичних наук, доцент.

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2021-12-27
Цитовано
Як цитувати
Савченко Віктор Олександрович. (2021). ПРИНЦИП НЕПРИПУСТИМОСТІ СВАВІЛЬНОГО ВТРУЧАННЯ У СФЕРУ ОСОБИСТОГО ЖИТТЯ ЛЮДИНИ ЯК ПРОЯВ СВОБОДИ ВОЛІ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (32). https://doi.org/10.26565/2075-1834-2021-32-01
Розділ
Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право