Вплив різних форм кіберзагроз на стійкість інформаційних систем: аналіз та стратегії захисту

  • Євгеній Осадчий Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
  • Марина Єсiна Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-1252-7606
  • Віктор Онопрієнко АТ "Інститут інформаційних технологій" (ІІТ), м. Харків
Ключові слова: кіберзагроза, стійкість інформаційних систем, стратегії захисту

Анотація

Дана робота присвячена дослідженню проблематики кібербезпеки в контексті сталого розвитку сучасного інформаційного суспільства. Починаючи з огляду різноманітних форм кіберзагроз, у статті запропоновано аналіз їхнього впливу на конфіденційність, цілісність та доступність інформації. Критична залежність сучасного суспільства від інформаційних технологій, робить тематику захисту від кіберзагроз надзвичайно актуальною. В межах роботи запропоновано аналіз зростання кількості та складності кіберзагроз, що вимагає постійного удосконалення та оновлення стратегій захисту від них. Важливим етапом висвітлення теми є аналіз впливу різних форм кіберзагроз на сучасні інформаційні системи. Розглянуто основні різновиди фішингу та соціальної інженерії, а також наслідки впливу вірусів, троянських програм та інших шкідливих програм. Детальний огляд цих аспектів дозволяє визначити ключові питання та небезпеки, які виникають в контексті проблематики кіберзагроз. Також, стаття містить матеріали, присвячені різним стратегіям захисту. Вона розглядає існуючи стратегії для захисту інформаційних систем, включаючи виявлення вразливостей, використання багатофакторної автентифікації та заходи для забезпечення стійкості. Загальні висновки даної роботи підсумовують необхідність постійного оновлення та адаптації стратегій захисту, щодо зростаючої складності кіберзагроз у світі швидкого технологічного розвитку. В цілому, дана робота е ще одним кроком у розумінні сутності викликів, які пов'язані із проблематикою забезпечення кібербезпеки в сучасному інформаційному суспільстві.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Євгеній Осадчий, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Студент факультету комп'ютерних наук (бакалавр)

Марина Єсiна, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

к.т.н., доцент кафедри безпеки інформаційних систем і технологій

Віктор Онопрієнко, АТ "Інститут інформаційних технологій" (ІІТ), м. Харків

к.т.н., АТ "ІІТ", м. Харків

Посилання

Jon Erickson (2010). "Hacking: The Art of Exploitation"

Edward Amoroso. (2010). "Cybersecurity: Protecting Critical Infrastructures from Cyber Attack and Cyber Warfare"

P. W. Singer & Allan Friedman (2014). "Cybersecurity and Cyberwar: What Everyone Needs to Know"

International Journal of Computer Science and Information Technologies “Cybersecurity: A Journal of Technology, Society and Policy”.

Опубліковано
2024-01-07
Цитовано
Як цитувати
Осадчий, Є., ЄсiнаМ., & Онопрієнко, В. (2024). Вплив різних форм кіберзагроз на стійкість інформаційних систем: аналіз та стратегії захисту. Комп’ютерні науки та кібербезпека, (2), 71-79. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/cscs/article/view/23123
Номер
Розділ
Статті