Історична пам’ять як фактор збереження етнічної та етнорелігійної ідентичносі (на прикладі общини старообрядців Харкова).

  • Тетяна Арзуманова Харківський національний університет будівництва та архітектури

Abstract

В статті розглянуті відмінні риси історичної пам’яті росіян – старообрядців Харкова, охарактеризовані маркери історичної пам’яті та визначена роль історичної травми у формуванні та ретрансляції етноконфесійної ідентичності у представників даної релігійної общини. Зроблено висновок про історичну пам’ять як фундамент етнічної та конфесійної ідентичності росіян-старообрядців на Харківщині. Історична пам’ять старообрядців закарбована в атрибутах матеріальної і духовної культури, вона представлена знаннями про найбільш значущі для даної общини події, які сприяли згуртуванню, об’єднанню, виживанню її членів в умовах репресій та переслідувань з боку держави та неприязного ставлення оточуючих.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2015-04-14
How to Cite
Арзуманова, Т. (2015). Історична пам’ять як фактор збереження етнічної та етнорелігійної ідентичносі (на прикладі общини старообрядців Харкова). V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin ‘History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences’, 17(1088). Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/uahistory/article/view/1604
Section
ІСТОРІЯ УКРАЇНИ ТА ІСТОРіЯ ПОВСЯКДЕННЯ