Трансформація сюжету «Думи про трьох братів Азовських» у драматичній поемі Л. Костенко «Дума про трьох братів неазовських»

  • Руслана Мариняк Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Abstract

У статті розглянуто зміщення ціннісних орієнтацій у літературних текстах, що беруть за основу фольклорний сюжет. Зіставлення «Думи про трьох братів з города Азова» та драматичної поеми Л. Костенко «Дума про трьох братів неазовських» дає підстави говорити про соціокультурну та суспільно-політичну спричиненість змін в етичній та естетичній парадигмах фольклорної і літературної версій одного й того ж сюжету. Доведено, що така тривала й незмінна популярність сюжету про трьох братів, що разом долають певні випробування, пояснюється чинними й відносно незмінними етичними ідеалами, якими керується українська людина у повсякденному житті.

Downloads

Download data is not yet available.
How to Cite
Мариняк, Р. (1). Трансформація сюжету «Думи про трьох братів Азовських» у драматичній поемі Л. Костенко «Дума про трьох братів неазовських». V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin ‘History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences’, 19(1138). Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/uahistory/article/view/1378
Section
Статті