Еволюція фітоноотропів: акцент на бакопі Моньє

  • Себастьян А. Брунемайєр доктор філософії (PhD) з біохімії старіння в Оксфордському університеті (стипендіат Кларендона), магістр за напрямком «управління бізнесом в галузі біології», а також магістр за напрямком «молекулярні нейронауки» Амстердамського університету (стипендіат Amsterdam Excellence Scholar).
Ключові слова: бакопа Моньє, «Мемостім®», когнітивна дисфункція, дисциркуляторна енцефалопатія

Анотація

«Мемостім®» – це фітоноотропний засіб, що містить стандартизований екстракт бакопи Моньє (150 мг) та гінкго дволопатевого (120 мг), що забезпечує всю добову дозу обох компонентів. «Мемостім®» зареєстрований у Сполученому Королівстві та продається в США під торговою назвою «Memoboost®».

Як було продемонстровано у клінічному дослідженні препарату «Мемостім®» («Memoboost®»), його застосування у пацієнтів з дисциркуляторною енцефалопатією (термі, який зазвичай використовується в Україні, та відповідає більш широко вживаному терміну «церебральна хвороба дрібних судин») протягом 3 місяців, полегшує клінічні прояви цього порушення, а також збільшує рівень фактора росту нервів-β до 67%. «Мемостім®» («Memoboost®») зменшував прояви когнітивної дисфункції, покращував пам’ять і увагу. Позитивний вплив екстракту бакопи Моньє на когнітивні функції супроводжувався суттєвим ослабленням проявів тривожно-депресивного синдрому, а також підвищенням якості життя пацієнтів.

Бакопа Моньє представляє собою перспективний засіб для осіб з когнітивною дисфункцією, маючи при цьому сприятливий профіль безпеки, що підтверджений тривалою історією використання в медичній практиці. Якщо Ви або Ваші пацієнти страждаєте на прояви когнітивної дисфункції, раціональним підходом є оцінка когнітивної функції до та після періоду використання БМ (для відчутних змін необхідним є застосування > 1 місяця, як було продемонстровано у попередніх клінічних дослідженнях). Уникайте прийому / призначення БМ натщесерце, оскільки внаслідок прохолінергічної дії БМ можливими є шлунково-кишкові розлади. Бакопу Моньє слід приймати з їжею. Всмоктування та біодоступність біологічно-активних компонентів бакопи Моньє, таких як бакозиди, можна підсилити шляхом одночасного прийому ліпофільних продуктів, таких як кокосове молоко / тригліцериди середнього ланцюга, риб’ячий жир (EPA / DHA), авокадо або інші жирні продукти. Бакопу Моньє можна приймати в будь-який час доби, разом з тим, деякі користувачі повідомляють про поліпшення якості сну за умови прийому безпосередньо перед сном.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-29
Як цитувати
Себастьян А. Брунемайєр. (2022). Еволюція фітоноотропів: акцент на бакопі Моньє. Психіатрія, неврологія та медична психологія, (20), 25-30. https://doi.org/10.26565/2312-5675-2022-20-04
Номер
Розділ
Неврологія