Some aspects of relationships of two subspecies of the Common Stonechat (Saxicola torquata) in Northern Caucasus
Keywords:
Common Stonechat (Saxicola torquata sensu lato), Northern Caucasus, morphometric characters, geographic range, altitudinal and habitat distributionAbstract
Some aspects of relationships of two subspecies of the Common Stonechat (Saxicola torquata s.l.) in Northern Caucasus were analysed with use of collections of the Natural History Museum of Kharkiv National University and own field data gathered in expeditions of 1998 year in Dagestan Republic (Russia). Stonechats of variegata race (Eastern Palearctic group of subspecies) may be reliably discerned from Caucasian representatives of rubicola race (Western Palearctic group of subspecies) by wing length. Caucasian representatives of rubicola race differ from Eastern-Ukrainian individuals of the same subspecies by size but these differences are not significant. Contrary to the opinion expressed in major compendiums the range of rubicola race spreads to the east up to the borders of Caucasus mountains. There is a clear altitudinal and habitat separation of rubicola and variegata populations in Northern Caucasus. The data on distribution and ecology of two races of Common Stonechat in Northern Caucasus corroborate the treatment of Western and Eastern Palearctic groups of subspecies as separate species based on molecular phylogeny.
Downloads
Issue
Section
License
Authors retain copyright of their work and grant the journal the right of its first publication under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship.
Authors are permitted to enter into additional non-exclusive agreements for the distribution of the published version of their work (for example, depositing it in institutional repositories or including it in collections), provided that the original publication in this journal is properly acknowledged.