Алиментарные факторы: роль в формировании памяти и способности к обучению

  • Н. А. Бабенко Харьковский национальный университет имени В. Н. Каразина
Ключові слова: рыбий жир, мозг, формирование памяти, способность к обучению.

Анотація

Показана важная роль полиненасыщенных жирных кислот (ПНЖК) n-3 ряда в обеспечении нормального постнатального развития мозга и реализации поведенческих реакций, а также прямая корреляция дефицита этих жирных кислот со снижением памяти, способности к обучению, нейросенсорными и поведенческими нарушениями. Жирные кислоты n-3 ряда являются структурными элементами большинства фосфолипидов мембран нервных клеток, однако наиболее обогащенным n-3 ПНЖК липидом является фосфатидилсерин. Важным источником ПНЖК является рыбий жир, содержащий эйкозапентаеновую и докозагексаеновую кислоты. Установлено улучшение под влиянием рыбьего жира способности к обучению и памяти. Адекватное возрасту поступление в организм человека и животных n -3 ПНЖК является залогом нормального развития и функционирования мозга, а обогащение пищевого рациона рыбьим жиром в старости и в процессе нарушения когнитивных функций может предотвращать развитие патологии нервной системы. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

1. Schiefermeier M. n-3 deficient and docosahexaenoic acid-enriched diets during critical periods of the developing prenatal rat brain / M. Schiefermeier, E. Yavin // Journal of lipid research. – 2002. Vol. 43. – P. 124–131.


2. Wheeler T. G. Visual membranes: specificity of fatty acid precursors for the electrical response to illumination / T. G. Wheeler, R. M. Benolken, R. E. Anderson // Science. – 1975. Vol. 188. – P. 1312–1314.


3. Reduced G protein-coupled signaling efficiency in retinal rod outer segments in response to n-3 fatty acid deficiency / S. L. Niu, D. C. Mitchell, S. Y. Lim [et al.] // The journal of biological chemistry. – 2004. Vol. 279. – P. 31098–31104.


4. Moriguchi T. Behavioral deficits associated with dietary induction of decreased brain docosahexaenoic acid concentration / T. Moriguchi, R. S. Greiner, N. Jr. Salem // Journal of neurochemistry. – 2000. Vol. 75. – P. 2563–2573.


5. Therapeutic effects of docosahexaenoic acid ethyl ester in patients with generalized peroxisomal disorders / M. Martinez, E. Vazquez, M. T. Garcia-Silva [et al.] // American journal of clinical nutrition. – 2000. Vol. 71. – P. 376–385.


6. Docosahexaenoic acid protects from dendritic pathology in an Alzheimer's disease mouse model / F. Calon, G. P. Lim, F. Yang [et al.] // Neuron. – 2004. Vol. 43. – P. 633–645.


7. Temporal changes in cerebral antioxidant enzyme activities after ischemia and reperfusion in a rat focal brain ischemia model: effect of dietary fish oil / S. Choi-Kwon, K. A. Park, H. J. Lee [et al.] // Brain research. Developmental brain research. – 2004. Vol. 152. – P. 11–18.


8. The chronic administration of docosahexaenoic acid reduces the spatial cognitive deficit following transient forebrain ischemia in rats / M. Okada, T. Amamoto, M. Tomonaga [et al.] // Neuroscience. – 1996. Vol. 71. – P. 17–25.


9. Sellmayer A. Lipids in vascular function / A. Sellmayer, N. Hrboticky, P. C. Weber // Lipids. – 1999. Vol. 34. – P. 13–18.


10. Hwang D. Fatty acids and immune responses – a new perspective in searching for clues to mechanism / D. Hwang // Annual review of nutrition. – 2000. – Vol. 20. – P. 431 456.


11. Fatty acid substrate specificities of human prostaglandin-endoperoxide H synthase-1 and -2. Formation of 12-hydroxy-(9Z, 13E/Z, 15Z)-octadecatrienoic acids from alpha-linolenic acid / O. Laneuville, D. K. Breuer, N. Xu [et al.] // The journal of biological chemistry. – 1995. Vol. 270. – P. 19330–19336.


12. Dietary n-3 fatty acids accelerate catabolism of leukotriene B4 in human granulocytes / C. Von Schacky, R. Kiefl, A. J. Marcus [et al.] // Biochimica et biophysica acta. – 1993. Vol. 1166. – P. 20–24.


13. Когтева Г. С. Ненасыщенные жирные кислоты как эндогенные биорегуляторы / Г. С. Когтева, В. В. Безуглов // Биохимия. – 1998. Т. 63, № 1. – С. 6–15.


14. Jump D. B. The biochemistry of n-3 polyunsaturated fatty acids / D. B. Jump // The journal of biological chemistry. – 2002. – Vol. 277, №11. – P. 8755 8758.


15. Docosahexaenoic acid affects cell signaling by altering lipid rafts / W. Stillwell, S. R. Shaikh, M. Zerouga [et al.] // Reproduction, nutrition, development. – 2005. – Vol. 45, № 5. – P. 559–579.


16. Fernandes G. The effects of dietary lipids on gene expression and apoptosis / G. Fernandes, D. Troyer, C. Jolly // The proceedings of the nutrition society. – 1998. – Vol. 57. – P. 543–550.


17. Jump D. B. Regulation of gene expression by dietary fat / D. B. Jump, S. D. Clarke // Annual review of nutrition – 1999. Vol. 19. – P. 63–90.


18. Duplus E. Fatty acid regulation of gene transcription / E. Duplus, M. Glorian, C. Forest // The journal of biological chemistry. – 2000. Vol. 275. – P. 30749–30752.


19. Гаврисюк В. К. Применение Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в медицине / В. К. Гаврисюк // Украинский пульмонологический журнал. – 2001. – № 3. – С. 5–10.


20. Simopoulos A. P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases / A. P. Simopoulos // Journal of the American College of nutrition. – 2002. – Vol. 21, № 6. – P. 495–505.


21. Kim Y. J. Antioxidative and anti-inflammatory actions of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in renal epithelial cells and macrophages / Y. J. Kim, H. Y Chung // Journal of medical food. – 2007. – Vol. 10, № 2. – P. 225–231.


22. Вплив ω -3 поліненасичених жирних кислот на перекисне окиснення ліпідів / Т. В. Кукоба, А. М. Шиш, О. О. Мойбенко [та ін.] // Фізіологічний журнал. — 2005 – Т. 51, № 1. — С. 26–32.


23. Даценко З. М. Антиоксидантна дія фосфоліпідного комплексу, вилученого з морських організмів / З. М. Даценко, О. В. Шахман, В. М. Шумейко // Український біохімічний журнал. — 1994. – Т. 66, № 4. – С. 87–95.


24. fatty acids modulate brain glucose transport in endothelial cells of the blood-brain barrier / F. Pifferi, M. Jouin, J. M. Alessandri [et al.] // The prostaglandins leukotriens and essential fatty acids. – 2007. Vol. 77, № 5-6. – P. 279–286.


25. Vannucchi M. G. Decrease of acetylcholine release from cortical slices in aged rats: investigations into its reversal by phosphatidylserine / M. G. Vannucchi, F. Casamenti, G. Pepeu // Journal of neurochemistry. – 1990. Vol. 55. – P. 819–825.


26. Pepeu G. Effects of phosphatidylserine on cortical acetylcholine release and calcium uptake in adult and ageing rats / G.Pepeu, L. Giovanelli, M. G. Giovannini, F. Pedata // Phospholipid research and the nervous system. Biochemical and molecular pharmacology: [Horrocks L.A., Freysz L., Toffano G., eds]. – Padova: Liviana Press, 1986. – P. 265–71.


27. Inhibition of neuronal apoptosis by docosahexaenoic acid (22:6 n-3). Role of phosphatidylserine in antiapoptotic effect / H. Y. Kim, M. Akbar , A. Lau [et al.] // The journal of biological chemistry. – 2000. Vol. 275. – P 35215–35223.


28. Docosahexaenoic acid: a positive modulator of Akt signaling in neuronal survival / M. Akbar, F. Calderon, Z. Wen [et al.] // PNAS. – 2005. Vol. 102, № 31. – P. 10858–10863.


29. Nishizuka Y. Intracellular signaling by hydrolysis of phospholipids and activation of protein kinase C / Y. Nishizuka // Science. – 1992. Vol. 258. – P. 607–614.


30. Bittova L. Roles of ionic residues of the C1 domain in protein kinase C-alpha activation and the origin of phosphatidylserine specificity / L. Bittova, R. V. Stahelin, W. Cho // The Journal of biological chemistry. – 2001. Vol. 276. – P. 4218–4226.


31. Tomiuk S. Characterization and subcellular localization of murine and human magnesium-dependent neutral sphingomyelinase / S. Tomiuk, M. Zumbansen, W. Stoffel // The Journal of biological chemistry. – 2000. Vol. 275. – P. 5710–5717.


32. Nagai Y. An alternative splicing form of phosphatidylserine-specific phospholipase A1 that exhibits lysophosphatidylserine-specific lysophospholipase activity in humans / Y. Nagai, J. Aoki, T. Sato [et al.] // The journal of biological chemistry. – 1999. Vol. 274. – P. 11053–11059.


33. Phosphorylation of dynamin I on Ser-795 by protein kinase C blocks its association with phospholipids / K. A. Powell, V. A. Valova, C. S. Malladi [et al.] // The journal of biological chemistry. – 2000. Vol. 275. – P. 11610–11617.


34. Alterations in brain function after loss of docosahexaenoate due to dietary restriction of n-3 fatty acids / N. Jr. Salem, T. Moriguchi, R. S. Greiner [et al.] // Journal of molecular neurosciense. – 2001. Vol. 16. – P. 299–307.


35. Moriguchi T. Behavioral deficits associated with dietary induction of decreased brain docosahexaenoic acid concentration / T. Moriguchi, R. S. Greiner, N. Jr. Salem // Journal of neurochemistry. – 2000. Vol. 75. – P. 2563–2573.


36. Mechanisms of action of docosahexaenoic acid in the nervous system / N. Jr. Salem, B. Litman, H-Y. Kim [et al.] // Lipids. – 2001. Vol. 36. – P. 945–959.


37. Chronic nutritional deprivation of n-3 alpha-linolenic acid does not affect n-6 arachidonic acid recycling within brain phospholipids of awake rats / M. A Contreras, R. S. Greiner, M. C. Chang [et al.] // Journal of neurochemistry. – 2000. Vol. 75. – P. 2392–2400.


38. Physiological compartmental analysis of alpha-linolenic acid metabolism in adult humans / R. J. Pawlosky, J. R. Hibbeln, J. A. Novotny [et al.] // Journal of lipid research. – 2001. Vol. 42. – P. 1257–1265.


39. Harris W. S. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: a case for omega-3 index as a new risk factor / W. S. Harris // Pharmacological research. – 2007. Vol. 55. – P. 217–223.


40. Kidd P. M. Omega-3 DHA and EPA for cognition, behavior, and mood: clinical findings and structural-functional synergies with cell membrane phospholipids / P. M. Kidd // Alternative medicine review. – 2007. – Vol. 12, № 3. – P. 207 227.


41. Innis S. M. Dietary (n-3) fatty acids and brain development / S. M. Innis // The Journal of nutrition. – 2007. – Vol. 137, № 4. – P. 855 859.


42. Docosahexaenoic acid protects from dendritic pathology in an Alzheimer's disease mouse model / F. Calon, G. P Lim, F. Yang [et al.] // Neuron. – 2004. Vol. 43. – P. 633–645.


43. McGeer P. L. The inflammatory response system of brain: implications for therapy of Alzheimer and other neurodegenerative diseases / P. L. McGeer, E. G. McGeer // Brain research. Brain research reviews. – 1995. – Vol. 21, № 2. – P. 195–218.


44. Бабенко Н. А. Влияние диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кислотами рыбьего жира, на обмен фосфолипидов и когнитивные функции старых крыс / Н. А. Бабенко, Я. А. Семенова // Российский физиологический журнал им. И.М. Сеченова. – 2008. – Т. 94, № 12. – С. 1400–1406.


45. Babenko N. A. Effects of exogenous phosphatidylserine on cognitive functions and phospholipid metabolism in the hippocampus of aged rats / N. A. Babenko, Ya. A. Semenova // Neuroscience and behavioral physiology. – 2011. – Vol. 41, № 1. – P. 97–101.


46. Babenko N. A. Effects of long-term fish oil-enriched diet on the sphingolipid metabolism in brain of old rats / N. A. Babenko, Ya. A. Semenova // Experimental Gerontology. – 2010. –Vol. 45. – P. 375–380.
Опубліковано
2015-03-23
Як цитувати
Бабенко, Н. (2015). Алиментарные факторы: роль в формировании памяти и способности к обучению. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Валеологія: сучасність і майбутнє», (1066), 37. Retrieved із https://periodicals.karazin.ua/valeology/article/view/1447
Номер
Розділ
ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’Я