«Маруся Чурай» Л. Костенко в контексті інтерпретацій легенди про піснетворку-отруйницю. - Мариняк, Руслана (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
У статті подано зіставний аналіз художніх версій популярної легенди про Марусю Чурай, створених протягом ХІХ-ХХ століть. Показано, що в основі авторських інтерпретацій лежать культурфілософська та аксіологічна парадигми, характерні для кожного з аналізованих літературних періодів. На кожному з переспівів легенди позначився вплив як загальновідомих містифікацій, пов’язаних з постаттю поетеси ХVІІ століття, так і авторського вимислу. На матеріалі, створених у ХІХ ст. повістей про Марусю Чурай (О. Шаховський, О. Шкляревський, В. Самійленко, О. Чюміна та ін.), та повісті О. Кобилянської і роману у віршах Л. Костенко продемонстровано трансформацію легенди про побутовий конфлікт у філософське переосмислення самотності геніальної особистості.