Земські сирітські будинки в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.). - Кравченко, Олена (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
Стаття присвячена дослідженню земськоїгромадської опіки над дітьми-сиротами та підкидьками. Проаналізований процес створення земських сирітських будинків в Україні, соціальний та віковий склад вихованців сиротинців. Особлива увага приділяється вивченню діяльності Чернігівського, Херсонського, Київського та Житомирського сирітських будинків. Результати дослідження свідчать про те, що земства організовували навчання та виховання сиріт, брали участь у вирішенні їхньої подальшої долі.