Історична пам’ять як фактор збереження етнічної та етнорелігійної ідентичносі (на прикладі общини старообрядців Харкова). - Арзуманова, Тетяна (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
В статті розглянуті відмінні риси історичної пам’яті росіян – старообрядців Харкова, охарактеризовані маркери історичної пам’яті та визначена роль історичної травми у формуванні та ретрансляції етноконфесійної ідентичності у представників даної релігійної общини. Зроблено висновок про історичну пам’ять як фундамент етнічної та конфесійної ідентичності росіян-старообрядців на Харківщині. Історична пам’ять старообрядців закарбована в атрибутах матеріальної і духовної культури, вона представлена знаннями про найбільш значущі для даної общини події, які сприяли згуртуванню, об’єднанню, виживанню її членів в умовах репресій та переслідувань з боку держави та неприязного ставлення оточуючих.