Трансформація харківського клубного дозвілля в умовах модернізацій них перетворень другої половини ХІХ –початку ХХ ст. - Альков, Володимир (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
У статті на прикладі Харкова розглядається проблема модернізації клубного дозвілля мешканців великих міст Російської імперії. Автор звертає особливу увагу на тенденцію до демократизації клубів і виникнення в місті закладів за ознакою інтересів чи професії, зміну їх ролі в повсякденному житті городян. Зроблено висновок про те, що клубна культура поширилась на широкі верстви населення, сприяла консолідації нових страт міського співтовариства. Визначено, що сформувався новий тип клубу, яким був дозвіллєвий комплекс. Установлено, що клубне дозвілля в цей період стало частиною міського способу життя.