Патріотизм, пожертвування, пильність: суспільні настрої в Харківській губернії (друга половина 1914 – перша половина 1915 рр.). - Чорний, Дмитро (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 1970)
У статті розглядаються суспільні настрої населення Харківської губернії на початковому етапі Першої світової війни. Головна увага приділена участі жителів Харкова в організації гуманітарної підтримки пораненим та родинам призваних на фронт воїнів. Розглянуто заходи місцевої влади щодо протидії поширенню чуток, реакція різних категорій населення на рішення уряду, морально-політичну атмосферу та розгортання кампанії із пошуку ворогів на конкретних прикладах стосовно місцевих мешканців та біженців.