Український театр у період окупації: форми організації, репертуар (1941–1944). - Бортник, Лідія (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 1970)
Статтю присвячено висвітленню умов і обставин діяльності театральних установ УРСР в період фашистської окупації. Навіть на окупованій території українські театри змогли зберегти самобутній національний стиль і стали важливим фактором відвернення населення від жахів воєнного часу. Спроби нацистів перетворити їх на знаряддя антирадянського впливу, а також колонізаційної політики зазнали невдачі, хоча театри й відіграли певну роль в обслуговуванні окупантів.