Варшавське Лісівниче училище та його роль у становленні факультету лісового господарства Харківського НАУ імені В. В. Докучаєва - Голікова, Олена (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 1970)
Метою статті є виправлення хибних висновків з питання започаткування лісівничої освіти в Харківському національному аграрному університеті імені В. В. Докучаєва. На основі архівних джерел автор доводить, що лісівничий факультет ХНАУ бере свій початок від Лісівничого училища у Варшаві, заснованого 17 (5) жовтня 1816 р., а отже, виник на 24 роки раніше від загальновстановленої дати, пов’язаної зі створенням у 1840 р. Інституту сільського господарства і лісівництва у Маримонті (Королівство Польське). Практичне значення роботи полягає в: 1) узгодженні дат заснування лісівничих факультетів ХНАУ та Головної Школи Сільського Господарства у Варшаві, з якою харківський виш має спільне історичне минуле; 2) уточненні рубіжних дат напередодні 200-річчя ХНАУ.