Трансформація сюжету «Думи про трьох братів Азовських» у драматичній поемі Л. Костенко «Дума про трьох братів неазовських» - Мариняк, Руслана (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 1970)
У статті розглянуто зміщення ціннісних орієнтацій у літературних текстах, що беруть за основу фольклорний сюжет. Зіставлення «Думи про трьох братів з города Азова» та драматичної поеми Л. Костенко «Дума про трьох братів неазовських» дає підстави говорити про соціокультурну та суспільно-політичну спричиненість змін в етичній та естетичній парадигмах фольклорної і літературної версій одного й того ж сюжету. Доведено, що така тривала й незмінна популярність сюжету про трьох братів, що разом долають певні випробування, пояснюється чинними й відносно незмінними етичними ідеалами, якими керується українська людина у повсякденному житті.