Боротьба міліції з розповсюдженням самогоноваріння на Харківщині у роки НЕПу - Чернуха, Олександр (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 1970)
У статті автор розглядає основні заходи профілактичного та оперативного характеру, вживані харківською міліцією задля протидії розповсюдженню на Харківщині самогоноваріння в умовах здійснення нової економічної політики. Певні успіхи у боротьбі з цим явищем мали місце, однак системної протидії самогоноварінню досягти не вдалося. Це пояснюється цілим комплексом факторів: в умовах «ножиць цін» з метою підвищення прибутковості свого господарства, селяни переробляли зерно на самогон; відсутність можливості культурного проведення дозвілля для більшості населення тощо.