Спроба створення Українського художнього театру в Харкові у висвітленні української та російської преси - Полякова, Юліана (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 1970)
У статті розглянуто спробу М. Заньковецької та П. Саксаганського створити в Харкові стаціонарний Український художній театр. Автор на підставі аналізу статей із періодичних видань, спогадів сучасників і монографій, присвячених творчості цих відомих акторів, доходить висновку, що на заваді створення нового театру стала нестача нових творчих ідей, які могли б надихнути українських меценатів, і пов’язана з цим нестача коштів. Українська преса, що висвітлювала це питання, утримувалася від аналізу цієї поразки. А скептичний тон статей російської спеціальної преси відобразив ставлення значної частини російських та українських театральних діячів і критиків до тогочасного українського побутового театру та його діячів.