Музично-театральне життя Харкова під час німецько-фашистської окупації (за матеріалами Державного архіву Харківської області). - Полякова, Юліана (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
Стаття присвячена дослідженню музичного й театрального життя Харкова періоду німецько-фашистської окупації (1941–1943 рр.). На основі архівних матеріалів, спогадів сучасників та статей, надрукованих на шпальтах газети «Нова Україна», подається характеристика діяльності окремих закладів мистецтва (оперного й драматичного театрів, театру ляльок, Харківської консерваторії, Українського народного хору та ін.). Автор доходить висновків, що робота мистецьких колективів Харкова була більшою мірою спрямована на задоволення потреб німецьких офіцерів, хоча актори та музиканти й намагалися сприяти розвитку національної свідомості й духовності різних верств населення міста.