100-річчя Вітчизняної війни 1812 року: загальнонародне свято чи пропагандистська кампанія (особливості урочистостей по містах Лівобережної України. - Чорний, Дмитро (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
У статті розглядається комплекс заходів із організації та проведення святкувань 100-ї річниці Вітчизняної війни 1812 р. по містах Лівобережної України. Визначено особливості урочистостей по населених пунктах різних типів: диверсифікація по районах Харкова та зосередження в одному місці по інших губернських та повітових містах; фінансові витрати; співвідношення ролі традиційних та модерних прийомів та методів впливу на міське населення: хресних ходів, парадів, зборів, діяльності громадськості, преси, кінопрокату.