Трансформація політичних процесів у Волинському князівстві упродовж ХІ–ХІІ століть. - Чугуй, Тарас (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences, 2015)
Автор статті аналізує висвітлення в історіографії особливостей трансформації політичних процесів у Волинському князівстві упродовж ХІ–ХІІ століть, розкриває погляди дослідників на цю проблему. Питання трансформації політичних процесів є важливим для правильного розуміння особливостей політичного, економічного і культурного розвитку Волинської землі періоду феодальної роздробленості на Русі. На основі джерельної бази автор робить власні висновки про основні напрями, форми і методи політичної боротьби князів за досягнення самостійного статусу своїх володінь.