Військово-стратегічне значення Слобідської України у XIV – першій половині XVII ст. - Танцюра, Василь; Пересада, Олексій (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences)
У статті розглянуті основні питання масового заселення Слобожанщини. Розглядаються дискусії в науковій літературі про причини приходу населення в Дике поле та приналежність краю. За території Дикого поля загострювалась боротьба між Кримським Ханством, Річчю Посполитою, Московським царством, що зумовило особливість військово-стратегічного значення краю і відповідно з цим своєрідність географічного ареалу проживання та розташування населення Дикого поля. Центральною подією того часу було заснування міст і сіл Слобідської України, її адміністративно-територіальний устрій, соціально-економічний розвиток краю.