Ґенеза категорії «цивілізація»: між реальною та уявлюваною спільнотою - Куций, Іван (V. N. Karazin Kharkiv National University Bulletin History of Ukraine. Ukrainian Studies: Historical and Philosophical Sciences)
У статті розглянуто сучасні дослідницькі інтерпретації поняття «цивілізація». Окреслено основні етапи його ґенези в європейській та українській інтелектуальній думці. З’ясовано його методологічну придатність як робочої категорії наукових досліджень. Проаналізовано методологічні можливості концепту «уявлювана спільнота» для розкриття змісту поняття «цивілізація». Запропоновано авторську дефініцію поняття «цивілізація». Розкрито його значимість для досліджень цивілізаційної ідентичності.