ІСТОРІОСОФІЯ МИКОЛИ КОСТОМАРОВА - Артюх, В. О. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
У статті аналізуються історіософські погляди відомого історика Миколи Костомарова, їхрозвиток в межах романтичної історіографічної парадигми. Робиться висновок про прямузалежність костомарівської ідеї месіанського призначення історії українського народу від ідей,викладених у праці Адама Міцкевича «Книги народу польського од початку світа до умученнянароду польського».Артюх В. А. Историософия Николая Костомарова. В статье анализируютсяисториософские взгляды известного историка Николая Костомарова, их развитие в пределахромантичной историо-графической парадигмы. Делается вывод о прямой зависимостикостомаровской идеи мессианского предопределения истории украинского народа от идей,изложенных в работе Адама Мицкевича «Книги народа польского».Ключевые слова: историософия, романтизм, дух народа.Vyachtеslav Artyukh. The Historiosophy of Mykola Kostomarov. The article analyzes thehistoriosophical views of the famous historian Kostomarov, their development within the paradigm ofromantic historiography. It is concluded about direct dependence of Kostomarov’s messianic ideas ofpredestination history of the Ukrainian people on the ideas contained in Adam Mickiewicz's "Books of thePolish people".Keywords: historiosophy, romanticism, the spirit of people.