ПРО СТАНОВЛЕННЯ ФІЛОСОФСЬКОЇ ОСВІТИ НА СЛОБОЖАНЩИНІ - Деніско, Л. М.; Фролова, О. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
В статті розглядається становлення філософської освіти на Слобожанщині. Зазначається,що в східнослов’янській культурі філософія і філософська освіта з’являються набагато пізніше,ніж в Західній Європі. Філософська освіта на Слобожанщині починається в XVIIІ – XIX ст., підвпливом культурних процесів цього періоду. Першим учбовим закладом, де вивчалася філософіястав Харківський колегіум. Світський напрямок викладання філософії починається із відкриттямХарківського університету. Це був своєрідний зсув в освіті, який вплинув на розвиток усієїкультури в Україні.Ключові слова: культура, філософія, філософська освіта, духовно-церковна освіта та світськаосвіта, особливості їх розвитку.Дениско Л.Н., Фролова О.В. О становлении философского образования наСлобожанщине. В статье рассматривается становление философского образования наСлобажанщине. Отмечается, что восточнославянской культуре философия и философскоеобразование появляется гораздо позднее, чем в Западной Европе. Философское образование наСлобожанщине начинается в XVIIІ – XIX ст. под влиянием культурных процессов того периода.Первым заведением, где началось преподавание философии, был Харьковский коллегиум. Светскоенаправление преподавания философии начинается с открытием Харьковского университета.Это был своего рода сдвиг в образовании, который оказал влияние на развитие всей культурыУкраины.Denisko L.M., Frolova O.V. About becoming of the philosophical education inSlobozhanshchina. In the article becoming of the philosophical education in the Slobozhanshchina isconsidered. It’s noted that philosophy and philosophical education in the East Slavic culture appearedmuch later that in the Western Europe. The philosophical education in Slobozhanshchina began in XVIII– XIX cc in context of this period cultural processes. The first educational establishment wherephilosophy was studied was the Kharkiv collegium. The laic teaching of philosophy started with theopening of the Kharkiv (Karazin’s) university. It was a kind of change in education that influenced thedevelopment of all the culture in Ukraine.Keywords: culture, philosophy, philosophical education, religious and laic education, development.