СИНЕРГЕТИКА ЯК ПАРАДИГМА ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ: МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Кавалеров, В. А. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
У статті аналізується постання синергетики як новітньої парадигми філософії освіти.Виокремлюються і аналізуються поняття «синергетика», «розвиток», «постнекласична наука».Акцентуалізується увага на синергетичному аспекті освітнього процесу та дослідженні даноїпроблематики в рамках філософії освіти.В.А. Кавалеров. Синергетика как парадигмы философия образования:методологический анализ. В статье анализируется становление синергетики в качестве новойпарадигмы философии образования. Выделяются и анализируются понятия «синергетика»,«развитие», «постнеклассическая наука». Акцентуализируется внимание на синергетическомаспекте образовательного процесса и на исследовании данной проблематики в рамках философииобразования.Ключевые слова: синергетика, педагогика, образование, развитие, инновация.Cavalerov V.A. Actualization of synergetics as a paradigm of philosophy of education. Thisarticle analyzes the emergence of synergetics as a new paradigm of philosophy of education, identifiesand analyzes the concept of "synergy", "development", "postnonclassical science." An attention to thesynergistic aspects of the educational process and to study these problems in the philosophy of educationis made.Keywords: synergetics, pedagogy, education, development and innovation.